S mamkou na kávu na Den Matek
Přidáno: 4. 5. 2017 11:00:00 Počet shlédnutí: 2136
04 Květen 2017
Jak jistě víte, blíží se den matek a každý z nás přemýšlí, čím své mámě udělat radost. Nejde o to kupovat veledary, ale najít něco, co jí alespoň malinko potěší nebo zvedne náladu. V dnešní době je těžké někoho překvapit, vše je dostupné, všichni všechno mají. Z toho důvodu se snažím poslední dobou vymýšlet originálnější dárky, které buď sama vyrobím, dotvořím nebo hledám něco, co není běžně dostupné ve všech obchodech a je to něčím zajímavé. Samozřejmě to má mít přínos pro dotyčnou osobu, je fajn, když je to třeba něco zdravého, užitečného a jedinečného.
Zkuste zapojit všechny smysly a vcítit se do osoby, pro kterou dárek vybíráte. Po čem by mohla toužit, čím bych jí zvedla náladu, co si sama nedopřeje?
Pokud byste chtěli originální inspiraci, proč nezkusit „bylinkovou kytku" namísto klasické kytice,
nebo malovanou plátěnou tašku,
vlastní čajové pytlíčky apod.
Je pravda, že na tyhle věci je potřeba více času, ale někdy se to vyplatí. Pokud na vyrábění vlastních dárků nejste, zkuste kouknout na náš e-shop a třeba najdete inspiraci tam a maminka si odnese třeba balíček od Jamieho Olivera. Navíc do 8.5. 2017 můžete získat 10% slevu na celý nákup vi.z níže.
Pokud máte maminky, které rády mlsají, máme pro Vás tip na sladkou dobrotu, kterou pro ně můžete upéct.
Samozřejmě myslíme i na argumenty, že maminky si drží linii a nechtějí jíst moc sladkého, ale tohle je ta lepší varianta, jelikož dortík, který si zde popíšeme, je plný řepy a vysokoprocenntí hořké čokolády, bez mouky a s ovocem. Co více si přát. Pořád si myslíte, že bude Vaše máma namítat?
K dortíku si uvařte kávu a rodinné odpoledne může začít.
Na čokoládovo-řepový dortík budeme potřebovat:
(recept na 2 dvoupatrové dortíky, malý průměr formy)
- hořká čokoláda, vysokoprocentní (min. 70%) – 100 g
- červená řepa – do 150 g
- mrkev – do 70 g
- vejce – 2 ks
- třtinový cukr – 60 g
- mandle (kousky nebo mleté) – 60 g
- prášek do pečiva – menší lžička
- kakao – menší lžička
Na krém (volitelné)
- tvaroh
- ovoce
- cukr
Na začátku si rozpálíme troubu na 180°C. Připravíme se formičky, ve kterých budme dortík péct. My jsme použili mini formičky Jamie Oliver, jsou roztomilé a dortíky budou tak vypadat opravdu originálně.
Na plotnu si připravíme hrnec s vodní lázní, kde necháme rozpustit nalámanou hořkou čokoládu.
Oloupeme si červenou řepu i mrkev a nastrouháme je na menší kousky do mísy. Oddělíme si bílky od žloutků, abychom mohli později vyšlehat sníh. Žloutky přidáme k nastrouhané zelenině a společně s kypřícím práškem, cukrem, kakaem a čokoládou vymícháme do tmavé směsi. Ve vedlejší míse si vyšleháme sníh se špetkou soli, který následně postupně a hlavně zlehka zapracujeme do již hotové čokoládové směsi.
Směs nalijeme do formiček a dáme do trouby na cca 45 minut. (dle velikosti a výšky formy).
Po vytažení z trouby necháme korpusy zchladnout.
Mezitím si připravíme krém, který je pouze z vyšlehaného tvarohu, trocha cukru a čerstvé maliny pro barvu a kontrastní chuť.
Korpus můžeme rozpůlit a tím pádem nám vzniknout nižší dortíky (a větší počet) nebo naopak spojíme dva hrubší korpusy k sobě. Náplň mezi patry tvoří náš tvarohový krém a vrch dortíku dozdobíme dle libosti.
Tipy pro labužníky:
- Pokud máte formičky, které se musí vymazávat, udělejte to. Navíc můžete přidat na dno pečicí papír. Já jsem použila Jamieho nepřilnavé formičky a tam to nebylo potřeba.
- Mrkev v originálním receptu není, ale neviděla jsem důvod, proč ji tam nepřidat. Ve sladkých pečených receptech je stejně dobrá jako řepa.
- U vodní lázně zabraňte styku horní misky s hladinou horké vody.
- Pokud můžete, použijte robot k nasekání zeleniny, ušetří to spoustu času.
- Sníh přimíchávejte velice opatrně a míchejte jen minimálně, aby těsto bylo nadýchané.
- Než nalijete směs do formiček, rozhodněte se, jakou variantu zvolíte. Můžete si upéct buď 2 vyšší korpusy, které po upečení a vychladnutí rozpůlíte na půl jako u dortových korpusů, nebo si uděláte 4 nižší korpusy, které poté slepíte k sobě. (2. varianta bude určitě rychlejší na propečení).
- Pečení korpusů může trvat déle, tak si dejte pozor na spálení povrchu. Pokud bude potřeba, zakryjte formičky alobalem. (U tmavých čokoládových těst to hned nejde vidět, tmavá barva klame a těsto se připálí nepozorovaně snadno.
- Jelikož je hořká čokoláda intenzivní, je použití tvarohu a malin velmi osvěžující alternativa a oživení dezertu. Hutný čokoládový dort potřebuje dodat svěžest. Takže dohromady je to supr.
Přejeme všem maminkám krásný den matek a doufáme, že si s námi dáte do nosu tuto „zeleninovo-čokoládovou dobrotu" :)
Pro všechny maminky a ty, co je chtějí obdarovat máme dárek od 4.5. do 8.5. 2017 můžete získat 10% slevu na celý Váš nákup. Stačí napsat do poznámky na konci objednávky Den Matek.