PROVOŇTE SE DO NOVÉHO ROKU
Přidáno: 29. 12. 2017 12:00:00 Počet shlédnutí: 1550
29 Prosinec 2017
Ke svátkům neodmyslitelně patří vůně vánočního cukroví, vanilky, kakaa, skořice a teplo rozpálené trouby. Ale to zkončí hned potom, co vše napečete. Jak si provonět byt vánoční nostalgií častěji a intenzivněji?
Ke svátkům neodmyslitelně patří vůně vánočního cukroví, vanilky, kakaa, skořice a teplo rozpálené trouby. Ale to zkončí hned potom, co vše napečete. Jak si provonět byt častěji a intenzivněji?
Pro povánoční a silvestrovskou pohodu a veselou náladu jsem si pro Vás připravila variaci horkých nápojů, které Vás rozveselí a uvolní během vánočního shonu, mezi svátky a vlastně po celou zimu, až nebudete vědět, čím se zahřát.
Ideálně doporučuji pozvat rodinné příslušníky, kamarády nebo kohokoliv, kdo si zaslouží s Vámi trávit Váš čas a připravit jim tyhle slasti dospělých.
Tradiční Vánoce jsou o tunách cukru a i v těch receptech je ho hodně, ale vše si můžete přizpůsobit, naředit a užít se vším všudy :-) Je to jen na Vás.
Inspirovala jsem se na strákách Jamieho Olivera, který recepty vyladil k dokonalosti. Vyberte si ten svůj nebo si uvařte všechny ! Na menu dnes máme Svařený Cider, Svařené Víno a Svařené hrušky se zázvorem a rumem. A navíc bonus, studený Hennesy přípitek.
Svařený Cider:
- cider - sušší - 2l
- hřebíček - 6 ks
- anýz - 3 hvězdičky
- muškátový oříšek - 1/4 (nebo mletý)
- vanilkový lusk
- skořice celá
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva ze 2 mandarinek
- třtinový cukr - 4 lžíce
- *(šťáva z granátového jablka)- vynechala jsem
Cider nalijeme do hrnce a necháme ho pomalu na chvíli rozehřát. Přidáme koření a šťávu a přidáme na teplotě. Až směs začne vařit, necháme ji povařit 5-8 minut. Pokud je potřeba, dochutíme cukrem. Servírujeme horké.
Svařené červené víno
- červené víno Chianti (nebo italské víno) - 2 lahve
- mandarinky - 2 ks (potřebujeme i slupky)
- citron - 1ks (potřebujeme slupku)
- třtinový cukr - 200 g
- hřebíček - 6 ks
- skořice celá
- bobkový list - 3 ks
- muškátový oříšek
- vanilkový lusk
- anýz - 2 hvězdičky
- *limetka - nepoužila jsem
- *navíc jse přidala kardamom
Nejdříve si oloupeme šlupky z mandarinek a citronu. Do hrnce nasypeme cukr, začneme zahřívat, přidáme kůru z ovoce a zalijeme šťávou z mandarinek. Vše spolu prohřejeme a přidáme hřebíček, bobkový list, celou skořici a lehce muškátového oříšku. Přihodíme podélce rozpůlený vanilkový lusk a vše zalijeme červeným vínem - ale jen tolik, aby pokryl cukr. Směs lehce prohříváme, dokud se cukr nespojí s vínem.
Poté necháme vařit po dobu 4-5 minut, dokud nevznikne hustější sirup. Nakonec sirup ztlumíme, přidáme anýz a zalijeme vínem. Necháme provařit cca 5 minut a můžeme servírovat.
Svařené hrušky&zázvor s rumem
- jablečný džus - 2 l
- zázvor
- 2 hrušky - na plátky
- skořice celá - 2 ks
- kardamom - 4 ks
- třtinový cukr - 3 lžíce
- citrón/limetka - 4 ks na šťávu + kůra ze 2 ks
- rum - Bacardi Oro (já jsem použila bílý rum)
Do hrnce nalijeme jablečný džus, přidáme všechno koření, hrušky na plátky a cukr, přilijeme šťávu z citrónů, přidáme citronovou kůru a začneme vařit. Lehce vaříme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Servírujeme horké se skořicí a dávkou rumu.
Nezapomeňte na špetku rozdrceného čerstvého kardamomu na závěr!!
Ta vůně je prostě neskutečná!
Nejde jen o kardamom..opravdu všechno koření v receptech je úžasné a vůně, která se Vám bude linout bytem, je k nezaplacení!
Potěšení pro Vás i pro duši.
(můj studený) Hennesy drink
- Hennesy - 60 ml
- jablečný džus - 120 ml
- led
Do skleničky s ledem nalijeme hennesy a džus :)
Tip pro labužníky:
Recepty Vám zde uvádím v originálních množstvích, ale dle potřeby samozřejmě ponižte. (fotogalerie je také ponížena)
Ačkokliv se mi na první pohled zdálo, že recepty jsou téměř totožné, nenechte se zmást. Každý má svou specifickou odlišnou chuť a všechny stojí za to!
Jelikož v jednom receptu používáme i slupky, vybírejte ovoce bez chemického ošetření.
Pozor na hořkost slupek, nenechávejte je v nálevu moc dlouho.
Zázvor klidně nastrouhejte, mám s tím lepší zkušenost a dostanete do "vývaru" silnější chuť. Nakonec zceďte.
Cukrem šetřete, většina surovin je sama o sobě sladká, takže méně je někdy více.
Takže jak by řekl Jamie : "Cheers"
Za tým Fresh Cook bych Vám tímto chtěla popřát jediné:
Užijte si svátky jak nejlépe umíte!
Nestresujte se (nestojí to zato).
Vzpomeňte si na podstatu těchto svátků a buďte se svými blízkými.
Vše není jen o penězích a darech.
Dárky ocení možná děti, pro dospělé je to jen honění se za něčím, co Vás stojí nervy a čas - zbytečně
A o tom by to být nemělo.
Je to o tom udělat lidem radost, ale to není vždy o penězících a velkých darech.
Je to i o činech.
Buďte milí, ohleduplní a vstřícní.
Pomožte těm, kteří to potřebují.
Uvidíte, ono se Vám to vrátí.
A pokud ne, nic se neděje.
Důležité je, že to udělá dobře Vám.
Vy sami se najednou budete cítit lépe.
Nebudete plní zloby a stresu a budete si moci vychutnat krásné a pohodové svátky.
Přejeme Vám do Nového roku hodě lásky, štěstí a zdraví. Těšte se na nové příběhy, na nové překvapení, vstupte do Nového roku s chutí!
Děkujeme za Vaši přízeň a budeme se těšit v novém roce!
Autor článku: Klára Čurdová, 12/2017