Ovesné Cookies
Přidáno: 23. 9. 2018 20:00:00 Počet shlédnutí: 2361
23 Září 2018
Máte rádi sladké? Rádi pečete nebo jen mlsáte? Nechcete už kupovat klasické cukrovinky a zaplácávat sebe i své děti cukrem a zbytečnými “obchodními” ingrediencemi, které v plnohodnotném jídle nemají co dělat?
Pokud hledáte něco na zub, abyste mohli mlsat bez pocitu viny, připravili jsme pro Vás něco ze zdravějších dobrot - a to recept na ovesné sušenky, které jsou určitě tou "lepší" variantou než kupované sladkosti.
Navíc je můžete dát dětem do školy ke svačince, nebo s nimi pohostit jak zvanou, tak i "nečekanou" ná-vštěvu.
Recept je samozřejmě snadný a rychlý. Navíc Vám můžou pomoct děti a o zábavu máte postaráno.
Já osobně ovesné vločky miluju v jakékoliv podobě. Ať už do jogurtu, tak na ovesnou kaši, do pečení, na zahuštění, na granolu .. prostě nacokoliv!
Dnešní recept je inspirovaný Jamieho manželkou Jool, která tento recept připravila se svým synem na Youtube kanálu Jamieho Olivera.
Ovesné sušenky se dají udělat mnoha způsoby, opět záleží na Vaší fantazii a i dnes Vám představím ma-linko modifikovanou verzi než připravovala Jool - jelikož v souvislosti s ubíráním cukru a zdravější vaře-ním, tam na mě v jejím receptu bylo cukru až až.
Tak pojďme se na to podívat!
Ovesné Cookies / na 12 ks - (pro celou rodinu a do zásoby dávku zdvojnásobte)
- ovesné vločky - 125g
- celozrnná mouka - 50 g
- třtinový cukr - 25 g
- kokoskový cukr - 25g
- máslo - 50 g
- vejce - 1 ks
- sušené meruňky - 25 g
- sušené brusinky - 25g
- semínka - dýňová a slunečnicová
- zázvor
- skořice
- jedlá soda - 1/4 lžičky
Troubu si předehřejeme na 180°C a v míse smícháme vločky, mouku, sušené ovoce (větší kousky nakráje-né na menší), semínka, koření a jedlou sodu.
V druhé misce rozmícháme vejce s cukrem a máslem. Nako-nec vše smícháme dohromady a tvoříme kuličky, které dáváme na plech a následně na ně zatlačíme a vy-tvoříme z nich placičky.
Ze zbylého těsta můžeme vytvořit váleček, který zabalíme do potravinové fólie a dáme do mrazáku. Tak-to připravenou směs pak stačí nakrájet na kolečka a upéct v troubě.
Sušenkám stačí 8-10 minut dozlatova. Nechte chvíli vychladnout a můžeme servírovat.
Tipy pro labužníky:
- Jool používá rozinky, ale ty jse nahradila jiným sušeným ovocem, které já mám radši, ale pokud je máte rádi, klidně je použijte.
- Cookies moc nepřepečte, aby se úplně nevysušily. Měly by být vláčnější.
- Cukru dejte co nejméně, i toto množství se mi zdálo nakonec dost, ale to si musíte vyzkoušet sami. Čím více sušeného ovoce, tím méně cukru můžete použít.
- Určitě můžete přidat i vanilku nebo jiné koření. Skořice a zázvor sušenky hezky provoní.
- Do klasických cookies se dávají i kousky čokolády, klidně přidejte taky.
- Umím si tam představit i oříšky nasekané na kousky.. :-)
- Zkuste sušenky hezky zabalit a potěšte někoho originálním vlastnoručně upečeným dárkem.
Užijte si zdravější dobroty doma, v práci či ve škole. Provoňte si byt sušenkami a potěšte návštěvu. Úspěch zaručen!
Přejeme Vám dobrou chuť, Klára a tým Fresh Cook.
Autor článku: Klára Čurdová, září/2018
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
SADA MAŠLOVAČKA JAMIE OLIVER
PLECH JAMIE OLIVER, BEZ MAZÁNÍ