Zpět

Obyčejné - Neobyčejné kuře / Jamie Oliver a Klára

Přidáno: 21. 6. 2018 16:00:00 Počet shlédnutí: 5519

21 Červen 2018

Kuře. Možná si řeknete, proč Vám tady chci vyprávět o pečení kuřete, o kterém snad už není co říct. Jednoduché a obyčejné jídlo, které už je tak nezajímavé, že ani nevíte proč tento recept dále číst? No upřímně..ani bych neřekla. Na každém jídle je co zlepšovat, navíc pečení kuřete v celku nám dává více možností než jednorázový oběd. Teď teda záleží na množství krků, které doma živíte, ale buďme optimističtí a doufejme, že něco zbyde.

Obyčejné - Neobyčejné kuře / Jamie Oliver a Klára

A to je jedna z výhod, které celé kuře nabízí. Je nádhera pustit se do čerstvě pečeného kuřete s křupavou kůrkou při obědě a zároveň je fajn, že nějaké odřezky zbydou a další oběd/večeře/svačina je zajištěna s menší námahou než obvykle.
Je tolik možností jak využít zbylé kuřecí maso a usnandit si vaření. Je libo salát, rizoto, sendvič, těstoviny, pomazánka, polévka, tortilly.. možností je spousta, záleží na Vaší fantazii.

Zpátky k podstatě věci. Mým zvykem je, když koupím celé kuře, rozporcuji si ho rovnou a skelet vyvařím a jednotlivé části použiji dle potřeby. Ale tentokrát byla touha zkusit upéct celé kuře nad tento zvyk, jelikož jsem nikdy neměla potřebu to dělat. Přeci jenom to nějakou dobu trvá a doma toho tolik nespotřebuji. Ale změna je život a já jsem chtěla toto obyčejné jídlo povýšit a užít si jednoduchost s dokonalostí.

Pátrala jsem po receptu na svěží lehké provoněné a křupavé kuřátko a musím říct, že po chvíli jsem dala dohromady základní, přesto skvělý recept. Jako vždy to bylo ze stránek Jamieho Olivera, který je přeborníkem svého oboru a vzhledem k myšlence zdravého a lehké jídla jsem neměla pochyb.
Navíc rovnou s přílohou v jednom pekáči – no ideál!

Na jedno kuře budeme potřebovat:

  • celé kuře – 1,5 – 2 kg
  • citróny – 2 ks
  • brambory – 600 g
  • celer – 200 g
  • mrkev – 400 g
  • cibule – 1 – 2 ks
  • česnek – dle libosti
  • čerstvý tymián – svazek
  • čerstvý rozmarýn – svazek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Na začátku si předehřejeme troubu na maximum. Očistíme si zeleninu a nakrájíme si ji na kousky (v tomto receptu jsem mrkev rozpůlila podélně a brambory cca na čtvrtky) a rozložíme do pekáče.

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Stroužky česneku pouze tlakem nože „nakřupneme" a i se slupkami přidáme do pekáče. Já jsem navíc přidala plátky citrónu a cibule (z jiného recptu :) ). Pokapeme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem, solí a pepřem. Vytvoříme vrstvu na kterou později přijde samotné kuře.

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Kuře si osolíme a opepříme ze všech stran a zakápneme olivovým olejem. Dovnitř kuřete dáme celý citrón společně s celými větvičkami tymiánu. Uložíme na zeleninu a dáme do trouby, kterou stáhneme na 200°C.

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Po cca 45 minutách si otočíme zeleninu a šťávou podlijeme kuře. Vrátíme do trouby a pokračujeme v pečení do měkka klidně dalších 45 minut (záleží na velikosti kuřete).

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Když je kuře podle vašich představ, vyndejte jej z pekáče a zeleninu můžete nechat lehce „dogrilovat". Kuře ale zabalte do alobalu a textilní utěrky na 10-15 minut, kde si kuře odpočine a uchová šťávu.

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Naporcujte kuře dle chuti každého člena rodiny a doplňte pečenou přílohou a třeba i čerstvýn salátem.

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Tipy pro labužníky:

  • Do receptu si zvolte zeleninu dle Vaší chuti, není potřeba se držet mrkve a celeru, ale určitě to není špatná kombinace. Pečená mrkev je úžasná.
  • Pečení brambor zároveň s kuřetem je fajn, vše je šťavnaté a voňavé.
  • Pokud máte rádi více bylinek, jen přidávejte. Těch není nikdy dost.
  • Vůně citrónu kuřeti velice svědčí.
  • Hotové kuře poznáte tak, že do něj píchnete a pokud teče čistá šťáva, je hotovo.

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Berte to jako základní recept na jednoduché a svěží kuře, kterým nikdy nikoho neurazíte. Vaší fantazii se meze nekladou a čím ho vylešíte Vy, to je na Vás. Možností je nespočet a hlad vždy velký, takže proč hledat složité a náročné recepty, když je někdy tak jednoduchá možnost nadosah.

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

*Pozn. - mimo jiné, já jsem byla zase hyperaktivní a navíc jsem na plechu přidělala pečené „hranolky" celeru (s bylinkami, lehce olivového oleje a soli, pepře, medvědí česnek, petržel / můžete dát i koření na americké brambory nebo něco podobného, ale je lepší si namíchat své vlastní – ale pozor- jde o celer - ne o sůl a koření). Zeleninové hranolky se hodí nejen k jídlu samotnému, ale oceníte jej jako „mističku něčeho zdravějšího" jen tak na zobání během dne nebo navečer :)

Obyčejné-neobyčejné kuře Jamie Oliver blog Fresh Cook

Šetře si čas pro svou rodinu a nechte troubu udělat kouzla za Vás.
Dobrou chuť Klára a tým Fresh Cook

Autor článku: Klára Čurdová, červen/2018

Důležité: Dbejte na to, kde kuře kupujete, není kuře jako kuře. Věřte, že kuře od farmářů sice budete muset péct déle, ale budete jíst více zdravě!

 

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení