Obyčejné - Neobyčejné kuře / Jamie Oliver a Klára
Přidáno: 21. 6. 2018 16:00:00 Počet shlédnutí: 5519
21 Červen 2018
Kuře. Možná si řeknete, proč Vám tady chci vyprávět o pečení kuřete, o kterém snad už není co říct. Jednoduché a obyčejné jídlo, které už je tak nezajímavé, že ani nevíte proč tento recept dále číst? No upřímně..ani bych neřekla. Na každém jídle je co zlepšovat, navíc pečení kuřete v celku nám dává více možností než jednorázový oběd. Teď teda záleží na množství krků, které doma živíte, ale buďme optimističtí a doufejme, že něco zbyde.
A to je jedna z výhod, které celé kuře nabízí. Je nádhera pustit se do čerstvě pečeného kuřete s křupavou kůrkou při obědě a zároveň je fajn, že nějaké odřezky zbydou a další oběd/večeře/svačina je zajištěna s menší námahou než obvykle.
Je tolik možností jak využít zbylé kuřecí maso a usnandit si vaření. Je libo salát, rizoto, sendvič, těstoviny, pomazánka, polévka, tortilly.. možností je spousta, záleží na Vaší fantazii.
Zpátky k podstatě věci. Mým zvykem je, když koupím celé kuře, rozporcuji si ho rovnou a skelet vyvařím a jednotlivé části použiji dle potřeby. Ale tentokrát byla touha zkusit upéct celé kuře nad tento zvyk, jelikož jsem nikdy neměla potřebu to dělat. Přeci jenom to nějakou dobu trvá a doma toho tolik nespotřebuji. Ale změna je život a já jsem chtěla toto obyčejné jídlo povýšit a užít si jednoduchost s dokonalostí.
Pátrala jsem po receptu na svěží lehké provoněné a křupavé kuřátko a musím říct, že po chvíli jsem dala dohromady základní, přesto skvělý recept. Jako vždy to bylo ze stránek Jamieho Olivera, který je přeborníkem svého oboru a vzhledem k myšlence zdravého a lehké jídla jsem neměla pochyb.
Navíc rovnou s přílohou v jednom pekáči – no ideál!
Na jedno kuře budeme potřebovat:
- celé kuře – 1,5 – 2 kg
- citróny – 2 ks
- brambory – 600 g
- celer – 200 g
- mrkev – 400 g
- cibule – 1 – 2 ks
- česnek – dle libosti
- čerstvý tymián – svazek
- čerstvý rozmarýn – svazek
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na začátku si předehřejeme troubu na maximum. Očistíme si zeleninu a nakrájíme si ji na kousky (v tomto receptu jsem mrkev rozpůlila podélně a brambory cca na čtvrtky) a rozložíme do pekáče.
Stroužky česneku pouze tlakem nože „nakřupneme" a i se slupkami přidáme do pekáče. Já jsem navíc přidala plátky citrónu a cibule (z jiného recptu :) ). Pokapeme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem, solí a pepřem. Vytvoříme vrstvu na kterou později přijde samotné kuře.
Kuře si osolíme a opepříme ze všech stran a zakápneme olivovým olejem. Dovnitř kuřete dáme celý citrón společně s celými větvičkami tymiánu. Uložíme na zeleninu a dáme do trouby, kterou stáhneme na 200°C.
Po cca 45 minutách si otočíme zeleninu a šťávou podlijeme kuře. Vrátíme do trouby a pokračujeme v pečení do měkka klidně dalších 45 minut (záleží na velikosti kuřete).
Když je kuře podle vašich představ, vyndejte jej z pekáče a zeleninu můžete nechat lehce „dogrilovat". Kuře ale zabalte do alobalu a textilní utěrky na 10-15 minut, kde si kuře odpočine a uchová šťávu.
Naporcujte kuře dle chuti každého člena rodiny a doplňte pečenou přílohou a třeba i čerstvýn salátem.
Tipy pro labužníky:
- Do receptu si zvolte zeleninu dle Vaší chuti, není potřeba se držet mrkve a celeru, ale určitě to není špatná kombinace. Pečená mrkev je úžasná.
- Pečení brambor zároveň s kuřetem je fajn, vše je šťavnaté a voňavé.
- Pokud máte rádi více bylinek, jen přidávejte. Těch není nikdy dost.
- Vůně citrónu kuřeti velice svědčí.
- Hotové kuře poznáte tak, že do něj píchnete a pokud teče čistá šťáva, je hotovo.
Berte to jako základní recept na jednoduché a svěží kuře, kterým nikdy nikoho neurazíte. Vaší fantazii se meze nekladou a čím ho vylešíte Vy, to je na Vás. Možností je nespočet a hlad vždy velký, takže proč hledat složité a náročné recepty, když je někdy tak jednoduchá možnost nadosah.
*Pozn. - mimo jiné, já jsem byla zase hyperaktivní a navíc jsem na plechu přidělala pečené „hranolky" celeru (s bylinkami, lehce olivového oleje a soli, pepře, medvědí česnek, petržel / můžete dát i koření na americké brambory nebo něco podobného, ale je lepší si namíchat své vlastní – ale pozor- jde o celer - ne o sůl a koření). Zeleninové hranolky se hodí nejen k jídlu samotnému, ale oceníte jej jako „mističku něčeho zdravějšího" jen tak na zobání během dne nebo navečer :)
Šetře si čas pro svou rodinu a nechte troubu udělat kouzla za Vás.
Dobrou chuť Klára a tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, červen/2018
Důležité: Dbejte na to, kde kuře kupujete, není kuře jako kuře. Věřte, že kuře od farmářů sice budete muset péct déle, ale budete jíst více zdravě!