Zpět

Neodolatelná vůně Asie v misce Fresh Cook

Přidáno: 23. 3. 2017 11:38:03 Počet shlédnutí: 2417

23 Březen 2017

Značky

Dnes si uděláme výlet trochu dál, a to za vůní asijských ingrediencí, jelikož východní kuchyně a její variace jsou prostě úžasné. Budeme sice muset sehnat pár atypických ingrediencí, ale věřte mi, za tu chuť to stojí.

Neodolatelná vůně Asie v misce Fresh Cook

Často se mi stává, že když hledám recept, který chci uvařit, narazím na suroviny, které ještě neznám nebo netuším, kam pro ně zajít. Je to jeden z malých důvod, proč často od receptu v tu chvíli odejdu a zvolím něco jednoduššího. Ale nakonec zjistím, že ten recept je prostě „ten správný" a přemluvím se o něm zapřemýšlet a začnu vymýšlet, kde „specialitky" ulovit.

Jak se říká, když se chce, všechno jde a to platí i tady. Jen nesmí být člověk líný! Vždy Vás to obohatí, rozšíří Vám to obzory a přidá zkušenosti. Jasně, netradiční ingradience Vám vždy padnout do chuti nemusí, ale alespoň nebude na pochybách a budete vědět, o čem je řeč.

Co je důležité říct, ingredience v tomto receptu jsem nakonec sehnala nečekaně rychle a jednoduše, v podstatě jsem je našla v běžném hypermarketu. Stačilo se jen rozhlédnout. Takže čtěte dál a ničeho se nebojte, zvládneme to bez problémů!!

Na asijsou misku (podle Jamieho receptu z knížky Vařte chytře jako Jamie) budeme potřebovat:

  • mleté hovězí maso – 350 g
  • tofu – 200 g
  • rýže basmati – 250 g
  • mražený hrášek – 200 g
  • jarní cibulka – 2 ks
  • čerstvá chilli paprička
  • čínské koření pěti vůní
  • omáčka z černých fazolí – 150 ml
  • česnek – 3 stroužky
  • zázvor – velikost palce
  • vývar 600 ml
  • sójová omáčka
  • olivový olej
  • kukuřičný škrob – vrchovatá polévková lžíce
  • sůl, pepř

Volitelné:

  • ostrá chilli omáčka
  • limetka
  • koriandr

vůně asie v jedné misce Fresh Cook Jamie Oliver

Rozehřejeme si ve wok pávni olivový olej a restujeme na něm mleté maso společně s kořením 5 vůní, solí a pepřem, dokud se tekutina neodpaří (cca 15 minut). U nás najdete širokou nabídu wok pánví pro pravé asijskou kuchyni od značky Ken Hom. Více o pánvích na našich stránkách.

Ken Hom wok pánev

V tomto mezidobí si nakrájíme česnek a zázvor na drobné kousky, tofu na větší kostky, cibulku a chilli na kolečka. Po 15 minutách přisypeme k masu česnek a zázvor, které necháme rozvonět.

asijsk jídlo Fresh Cook Jamie Oliver

Dále přidáme kukuřičný škrob, omáčku z černých fazolí, sojovou omáčku (a chilli omáčku, pokud chcete více palivého). Zalejime vývarem a necháme pomalu vařit, dokud omáčka nezhoustne a šťáva se nezredukuje (cca 30 minut).

asijsk jídlo Fresh Cook Jamie Oliver

Než bude omáčka hotová, uvaříme si rýži, kterou vysypeme do hrnce a zalijeme vodou. Lehce osolíme, vaříme na mírném plameni dokud se neodpaří voda a rýže nebude měkká.

asijsk jídlo Fresh Cook Jamie Oliver

Těsně před dovařením do směsi vmíchejte mražený hrášek a kostky tofu a lehce promíchejte. Nechte spolu vařit cca 5 minut a dochuťte dle potřeby.

asijsk jídlo Fresh Cook Jamie Oliver

Při servírování posypeje hovezí směs nakrájenou cibulkou a chilli papričkou, koriandrem, pokapejte limetkovou šťávou a pusťte se rychle do toho.

asijsk jídlo Fresh Cook Jamie Oliver

asijsk jídlo Fresh Cook Jamie Oliver

Tipy pro labužníky

  • Použila jsem zde kuřecí vývar, jelikož jsem ho měla k dispozici z minulého dne, kdy jsem si vyvařovala skelet. Byl by fajn hovězí, ale myslím, že je to jedno. Lepší než umělá kostka. (I když Jamie v tomto receptu kostku používá, ale on má tu svou speciální bio-nechemickou, což je povoleno) . Tyto čisté vývary určitě můžete také zakoupit v nejbližším farmářském obchůdku, ale rychleji si myslím vytvoříte vlastní. Doporučuji si udělat hovězí vývar silný a ten poté po kostkách nandat do mrazáku, budete mít vždy vývar při ruce.
  • Zvolila jsem uzené tofu. Mám ho radši pro jeho výraznější chuť i vůni.
  • V originálním receptu byl poměr masa a tofu opačný, já mám ale hodně ráda hovězí soté a proto jsem i to obrátila.
  • Rada k vaření rýže je taková, že rýži zalijte v poměru 1 hrnek rýže a 2 hrnky vody, trocha soli a vařte !bez míchání! dokud se voda neodpaří. Na vaření rýže můžete také použít rýžovar nebo více tradičně bych volila naše napařovací misky Tao.

napařovací misky Tao

  • Pokud máte rádi pikantnější verze pokrmů, přidávejte chilli omáčku dle libosti.
  • Použijte hůlky, bude Vám chutnat ještě lépe.Prostě to k těm vůním patří. U nás můžete zakoupit krásné kvalitní bambusové hůlky.

    bambusové hůlky

  • Omáčku z černých fazolí i koření 5 vůní jsem sehnala v asijském koutku v jednom hypermarketu, tak snad s tím nebudete mít problém. Skvělé místo pro všechny ingredience, které patří do asijské kuchyně je SAPA v Praze. Udělejte si tam výlet nejen, že nakoupíte zcela neobvyklé ingredience, ale také můžete ochutnat pravou asijskou kuchyni.
  • Koření 5-vůní se dá vytořit i doma a v nejhorším případě se dá fazolová omáčka vypustit, ale něco na ní bude!
  • Myslím, že Vás tato asijská chuť dostane, recept vyzkoušejte a já už se nemůžu dočkat, až to zopakuju!

neodolatelná vůně asie v misce Fresh Cook

Přejeme dobrou chuť a užijte si tu skvělou chuť asijské kuchyně!

asijsk jídlo Fresh Cook Jamie Oliver

Autor článku: Klára Čurdová, 3/2017

 

Další fotografie z vaření tohoto skvělého receptu:

Blogerka Klára s námi spolupracuje od začátku roku 2016. Jsme rádi, že jsme jí objevili! Pro Kláru je vaření velkým koníčkem, ráda se nechává inspirovat jejím i naším oblíbencem Jamie Oliverem a navíc ještě ráda fotí. To vše jsme spojili a tím vznikají naše články na blogu, recepty a návody, jak jídlo uvařit, vylepšit nebo jaké ingredience čím nahradit. Věříme, že se Vám Kláry články a recepty budou líbit a budou i tak Vaší inspirací a pomocníkem pro recepty od Jamie Olivera.   Blogerka Klára s námi spolupracuje od začátku roku 2016. Jsme rádi, že jsme jí objevili! Pro Kláru je vaření velkým koníčkem, ráda se nechává inspirovat jejím i naším oblíbencem Jamie Oliverem a navíc ještě ráda fotí. To vše jsme spojili a tím vznikají naše články na blogu, recepty a návody, jak jídlo uvařit, vylepšit nebo jaké ingredience čím nahradit. Věříme, že se Vám Kláry články a recepty budou líbit a budou i tak Vaší inspirací a pomocníkem pro recepty od Jamie Olivera.

Blogerka Klára s námi spolupracuje od začátku roku 2016. Jsme rádi, že jsme jí objevili! Pro Kláru je vaření velkým koníčkem, ráda se nechává inspirovat jejím i naším oblíbencem Jamie Oliverem a navíc ještě ráda fotí. To vše jsme spojili a tím vznikají naše články na blogu, recepty a návody, jak jídlo uvařit, vylepšit nebo jaké ingredience čím nahradit. Věříme, že se Vám Kláry články a recepty budou líbit a budou i tak Vaší inspirací a pomocníkem pro recepty od Jamie Olivera.

 

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení