Mrkvový krém/ Jamie Oliver a Klára
Přidáno: 29. 11. 2018 13:00:00 Počet shlédnutí: 32798
29 Listopad 2018
Když se podívám z okna, je vidět, že už jsou tady zase po roce ty chladné sychravé dny podzimu a teplo už je definitivně pryč. Ale nezoufejme. Krásné počasí vydrželo letost hooodně dlouho (nad naše očekávání) a myslím, že jsme si jej mohli všichni dostatečně užít.
A jelikož se ochladilo, je ideální čas začít s jídly, které nás můžou zahřát nejen po venkovní studené procházce..
Nejjednodušším a nejlevnějším způsobem, jak toho docílit, jsou krémové polévky.
Na polévku lze využít v podstatě jakoukoliv zeleninu, kterou můžeme na závěr rozmixovat nebo nechávat nahrubo, vše záleží na Vašich chutích.
Dnešní recept bude velice snadný a rychlý, příjemně nasládlý a krémový se špetkou ostrosti.
Připravila jsem pro Vás základní mrkvový krém, který jsem našla v Jamieho kuchařce: Vařte chytře jako Jamie v sekci nízkonákladová jídla a je velice chutný a jednoduchý, prostě stojí za vyzkoušení!
Mrkev patří mezi celoročně dostupnou zeleninu a já osobně ji mám moc ráda na všechny způsoby. Tento krém se skládá ze základních surovin, které určitě máte běžně doma, takže až nebudete vědět, co vařit, můžete vyzkoušet náš krásně oranžový a zdravý recept.
Pro ty, kdo mají rádi výraznější chutě, využijeme přísad jako je zázvor a chilli a hned z "dětské přesnídávky" vytvoříme pořádnou dospěláckou zahřívačku.
Tak pojďme na to :)
Na mrkvový krém budeme potřebovat (2 porce):
- větší mrkve - 6 ks
- cibule - 1 ks
- pomeranč - 1 ks
- zázvor - 2 cm
- olivový olej
- sůl, pepř
Volitelné:
- chléb
- parmazán/čedar
Mrkve i cibuli si oloupeme a nakrájíme na kousky. Do rozehřátého hrnce nalijeme trochu olivového oleje a vsypeme obě nakrájené suroviny. Zázvor zbavíme slupky a nastrouháme ho do hrnce. Nakonec přidáme kůru a šťávu z pomeranče a opékáme společně cca 15 minut. (volitelné - když zelenina změkne, odebereme si 2 lžíce směsi do misky bokem a necháme si je k servírování na chléb).
Do hrnce nyní přidáme vroucí vodu - 750 ml a necháme vařit přibližně 20 minut. Směs poté rozmixujeme do hladka a dochutíme solí a pepřem. (popřípadě dalším zázvorem, špetkou chilli).
Pokud to chceme mít doladěné do detailů, opečeme si chléb na sucho na pánvi, na chléb položíme odloženou směs z misky a nastrouháme si na něj parmazán/čedar a podáváme společně s polévkou.
Na závěr můžeme i polévku posypat sýrem a dozdobíme dle fantazie.
Tipy pro labužníky:
- Zeleninu můžete nastrouhat, zkrátíte tím dobu vaření.
- V receptu byl použit na chléb čedar, ale myslím, že se k mrkvičce dobře hodí i parmazán.
- Nebojte se zázvoru, je potřeba chuť mrkve zvýraznit a zázvor tomu dodá ten správný feeling.
- Do polévky můžete přidat i chilli pro výraznější chuť - kdo má rád.
- Polévka je dělaná z vody, ale myslím, že by tomu nevadil zeleninový vývar. Záleží, co máte po ruce, ale dochutit se to dá dobře i bez něj, jen budete muset použít více soli a potlačit sladčí chuť.
- Zahušťovat ničím nemusíme, polévka bude alespoň lehčí.
Přejeme dobrou mrkvičkovou chuť. Klára a tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, listopad/2018
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
Jamie Oliver talíř na polévku
Jamie Oliver škrabka 3 v 1