Mexická omeleta podle Jamie Olivera a Kláry
Přidáno: 1. 6. 2017 16:00:00 Počet shlédnutí: 22393
01 Červen 2017
Možná jste to už postřehli, možná ne.. takže pokud ne, Jamie má velkou oblibu v omeletách, které jsou lehké, nadýchané, vždy "vymazlené" a plné chuti. Omeleta jako taková, je rychlé a syté jídlo z rozšlehaných vajec, je vhodná jak na snídani, tak na oběd i večeři. Záleží jen na Vás.
Přísady se můžou zapracovat přímo do vajec na pánvi nebo se omeleta následně plní připravenou směsí. Důležitou roli hrají samozřejmě bylinky a kvalitní suroviny.
Takže pokud v každodenním shonu nestíháte, nebo nevíte, co zrovna vymyslet a uvařit, nejjednodušším způsobem bude sáhnout po vejcích a surovinách "co dům dal". Zasytíte celou rodinu, navíc zabodujete kreativitou a odhodlaností stále něco vařit a starat se pečlivě o své blízké. Jediným problémem může být nedostatek vajec :).
Ráda bych Vám zde postupně představila různé varianty Jamieho omelet a v tomto článku si ukážeme tzv. Mexickou omeletu plnou čerstvé nakrouhané zeleniny s pikantním nádechem.
Na mexickou omeletu budeme potřebovat (z knihy „Vařte chytře jako Jamie"):
(rozpis na 4 porce)
- vejce - 8 ks
- sůl, pepř
- avokádo - 1 ks
- mrkev - 1 ks
- zelí - 1/2
- cibule - 1 ks
- bílý jogurt - 3 lžíce
- limetka - 2 ks
- olivový olej
- čedar - 60 g
- chilli paprička
- čerstvý koriandr
- (chilli omáčka)
Na začátku si připravíme směs, která se skládá z avokáda, jogurtu, limetkové šťávy, stonků koriandru a olivového oleje. Vše rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem.
Očistíme si cibuli a mrkev a nastrouháme je společně se zelím na stejně velké kousky (nejlépe v mixéru s nástavcem na zeleninu). Přidáme nasekané chilli a lístky koriandru, přimícháme avokádovou směs a opět dochutíme.
Nyní je čas na nastrouhání čedaru do oddělené misky. A jelikož teď máme všechny ingredience připravené, můžeme se pustit do přípravy omelet.
Do misky si rozklepneme vajíčka, přidáme lžičku vody a ochutíme solí a pepřem. Do rozpálené pánve s kapkou olivového oleje nalijeme 1/4 vajec a po chvilce posypeme čedarem. Necháme omeletu na pánvi, dokud nejsou vajíčka hotová (max 2 minuty) a přendáme na talíř, kde omeletu naplníme připravenou zeleninovou směsí a zatočíme.
Jak jednoduché, omelete hotova!.. a můžeme jít na další.
Na závěr přidáme koriandr a chilli dle libosti a podáváme s limetkou navíc.
Tipy pro labužníky:
- Práci si můžete urychlit tak, že vše nastrouháte pomocí multifunkčního mixéru.
- Do vajec se přidává kapka vody kvůli vláčnosti omelety.
- Čedar si v omeletě zamilujete!
- Omeleta se nemusí obracet, peče se pouze z jedné strany, jelikož je tenká a vejce se udělají rychle.
Přejeme Dobrou chuť u snídaně či oběda a pozor na velkou dávku chilli, abyste později nelitovali a užili si chuť lahodné omelety :)
Klára a tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, 6/2017
Tip pro Vaše bylinky, koriandr, chilli a další, pro uchování jejich čertvosti použijte naše vychytávky od značky Cole and Mason:
Cole & Mason samozavlažovací truhlík na bylinky na 1 květináč
Cole & Mason samozavlažovací truhlík na bylinky na 3 květináče
Cole & Mason dóza na uchování čerstvých bylinek