Lajdácká Minestrone aneb Dobrota z jednoho hrnce
Přidáno: 22. 3. 2018 19:30:00 Počet shlédnutí: 2572
22 Březen 2018
Zima nám dává najevo, že ještě neskočila a tak než přijde očekávané jaro, které už je za rohem, pojďme se ještě zahřát s naším receptem od Jamieho Olivera.
Recepty na hřejivé krémové polévky jsme Vám zde již ukazovali, teď je na čase Vám představit tuto hustou, pořádně sytou polévku, která může posloužit nejen jako obědová polévka, ale i sytá večeře.
Navíc je to recept z tzv. Jednoho hrnce, což ve zkratce znamená, že vše dáte do jednoho hrnce a necháte to vařit, a ono se to samo udělá.. (takové recepty miluju), takže je to jednoduché na přípravu a v podstatě když se v průběhu vaření rozhodnete, že nechcete polévku, ale guláš - není problém :)
Recept jsem objevila v knížce: Vařte chytře jako Jamie, kde tuto polévku nazval Lajdácká minestrone, jelikož je plná zeleniny, ale ve výsledku je to polévka - co dům dal, takže opět, je jen na Vás, co do hrnce hodíte.
Věřím, že Vám zachutná, je výživná, plná rozmanitých chutí a navíc Vám pomůže při čistce zásob ať už vy spíži nebo v mrazáku.
Na polévku budeme potřebovat:
- směs zeleniny (mrkev, celer, dýně) - cca 700 g
- cibule - 1 ks
- plechovka luštěnin (mix fazolí a cizrny, nebo jen bílé fazole) - 400 g
- plechovka krájených rajčat - 400 g
- mix zbylých těstovin - 150 g
- mražený špenát
- mražený hrášek
- horká voda - 1,5 l
- bujónová kostka (bio)
- olivový olej
- česnek - 1 stroužek
- rozmarýn
- petrželka
- sůl, pepř, chilli..
Nakrájíme si na kostičky zeleninu a cibuli a restujeme společně s rozmarýnem po dobu cca 15 minut, dokud nezměkne. Do hrnce rozdrobíme bujónovou kostku a přilijeme konzervy i s tekutinou. Zalijeme horkou vodu a vaříme do měkka. Vytáhneme stonky s rozmarýnem a caca 10 minut před dovařením přisypeme těstoviny, mražený hrášek a špenát. Polévka se zahustí, dle potřeby, zřeďte nebo si z toho můžete udělat guláš :)
Nakonec dochutíme podle naší chuti a přisypeme nakrájenou petrželovou nať.
Při podávání můžete servírovat s pečivem.
Tipy pro labužníky:
- Pro luxusnější verzi můžete do polévky přilít při vaření malinko červeného vína a dochutit pamazánem.
- Z tohoto receptu Vám může vzniknout buď hustá polévka nebo taková varianta na těstovinový guláš. Obojí je super!!
- Nemusíte se držet receptu, je to polévka "co dům dal" takže použíjte to, co máte doma, nebo čeho se potřebujete zbavit.
- Pokud budete mít kyselejší rajčata, nebojte se použít malinko cukru na zjemnění.
- V mém případě mi dokonce zbyla i pečená dýně, proto jsem ji nerestovala na začátku v základu, ale přidala jsem ji těsně před dovařením.
- Určitě by receptu neuškodilo trochu zázvoru, to by do chladnějších dnů bylo potřeba, abychom vyzráli nad bacily.
Přejeme plno zajímavých kombinací a ať Vás polévka zahřeje!
naše blogerka Klára a celý tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, březen/2018
TIP NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU: