Královna luštěnin, skvělá pro zdraví i štíhlost.
Přidáno: 9. 6. 2016 09:00:00 Počet shlédnutí: 2155
09 Červen 2016
Tento týden hlásí konec dešťů zato přijdou pořádné tropy. V těchto dnech určitě spíše šáhnete po lehčím jídlu, většinou po salátu nebo rychlé variantě oběda, kdy jídlo máte hotové během pár minut, tak jako Jamie Oliver, který se těmto receptům věnuje v několika svých knížkách. Chceme se přeci jenom zabývat užitečnějšími věcmi než stát u plotny a dlouho vyvařovat, když je venku tak hezky.
Jaro je v plném proudu, spousta šťavnatých surovin kolem nás a mlsné jazýčky u našeho stolu. Možná si říkáte, co udělat jinak, abychom si zpestřili saláty, které děláme pořád dokola a užili si jídlo venku na svěžím jarním vzduchu. Po kterém nám nebude těžko, a ještě si užijeme každou minutu volného času. Jídlo, které bude i vhodným začátkem před tím než si půjdete zaběhat, projet na kole či si zacvičit jógu v přírodě.
Přinášíme Vám jednu velice zajímavou variantu rychlého salátu s cizrnou, který nezabere moc času a otevře Vám nové možnosti ve stravování, pokud jste cizrnu dosud nepoužívali.
Cizrna je úžasná potravina, která sama osobě nemá nijak výraznou chuť, ale při správné úpravě je velmi lahodná a navíc i zdravá.
Cizrna neboli římský hrách je druh luštěniny, který vyrůstá v lusku, podobně jako cukrový hrášek. Používá se napříč kontinenty, na mnoho způsobů a neměli bychom na ni zapomínat ani my. Má mnoho pozitivních vlastností pro naše tělo, je zdrojem bílkovin a může nahradit i maso ve vegetariánských pokrmech. Je plná vitamínů, minerálů, vlákniny, neobsahuje lepek a je tím pádem vhodná i pro celiaky. Navíc je levná, dostupná a prostě úžasná!
Cizrnu můžete vařit, restovat, zapékat, mixovat, přidat do salátů, polévek, pomazánek, těstovin, vytvářet placičky, kuličky, použít jako přílohu... no cokoliv Vás napadne. Při uvaření doměkka navíc získá jemnou máslovou strukturu. Chutná podobně jako hrách a její chuť je lehce oříšková.
Dnes Vám chceme představit jednoduchý recept na cizrnový salát, který je hotový během chvilky a který Vám obohatí nejen jarní, ale i letní dny.
Nemohli jsme se inspirovat nikde jinde než u Jamieho Olivera, takže není pochyb, že si pochutnáte.
Navíc, pokud jste si připravili ochucené olivové oleje z našeho předchozího článku, je ideální příležitost je zapojit do vaření.
Jamie Oliver jarní cizrnový salát
Na 2 velké porce potřebujeme:
• Menší červená cibule - 1 ks
• čerstvé chilli papričky - 1-2 ks
• cherry rajčátka - 2 hrsti
• citron - 1/2
• extra panenský olivový olej s chilli příchutí
• mořská sůl / doporučujeme: himaljskou sůl Jamie Oliver
• čerstvě mletý 4-barevný pepř
• plechovka cizrny - cca 410 ml
• čerstvá máta - 1 hrst
• bazalka - 1 hrst
• sýr feta - 100 g
Nejdříve si nakrájíme červenou cibuli, kterou doporučujeme nasekat spíše najemno, jelikož má výraznou chuť a velké kousky by mohly přebít chuť salátu. Připravenou cibuli si dáme do mísy a vrhneme se na chilli papričky. Ty si nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibuli. Nyní jsou na řadě cherry rajčátka, která jsou většinou malá a stačí je pouze přepůlit. Smícháme s předešlými ingrediencemi. Malinko promačkáme, aby se nám ingredience spojily, a doplníme šťávou z půlky citrónu a 3 lžičky extra panenského olivového oleje (my jsme použili náš chilli olej). Okořeníme čerstvým pepřem a solí. Nyní je čas přidat cizrnu, kterou si nejdříve slijeme z nálevu, necháme okapat a orestujeme na rozpálené pánvi. 90% cizrny přidáme do mísy a zbytek v pánvi rozmačkáme na kaši a přidáme k ostatnímu do mísy. Tento malý krok nám pomůže dodat salátu krémovou konzistenci.
Aby se nám všechny chutě spojily, necháme chvíli uležet a podáváme při pokojové teplotě posypané feta sýrem a nasekanou čerstvou mátou, která dodá salátu dokonalou svěžest.
Tipy pro labužníky:
Pozor na červenou cibuli, dokáže být velmi výrazná a je jen na Vás, jestli ji přidáte více. Pokud by salát konzumovaly děti, je lepší být opatrný jak s cibulí, tak i s chilli papričkami.
Pokud nechcete mít salát hodně pikantní, zvolte variantu čerstvých chilli papriček, které zbavíte semínek nebo je vynechejte úplně. Postačí Vám pouze extra panenský olivový olej s chilli příchutí, který jsme si minule vyrobili.
Pro dokonalejší efekt zvolte více barevná cherry rajčátka. Salátu to dodá ještě větší šmrnc.
Pokud máte více času, můžete použít sušenou cizrnu, kterou je však potřeba předem namáčet a poté uvařit do měkka.
Feta sýr můžete klidně nahradit balkánským sýrem, který má podobnou výraznou chuť.
Zapojením více bylinek chuť ještě umocníte, doporučujeme například medvědí česnek.
Salát je velmi příjemný jak k obědu, svačině či večeři, chutná dokonce i pánům a pokud hledáte kombinaci nových chutí, při použití běžných surovin, určitě doporučujeme salát vyzkoušet. Ideální pro chvíle strávené na zahradě se sluníčkem v zádech!
Pokud jsme Vás alespoň malinko nalákali a rozhodnete se ji zařadit do svého jídelníčku, máte se na co těšit!
P.S: Možná jen malé doporučení pro začátek, pokud Vás první vyzkoušení cizrny zklame, neházejte ji za hlavu, může Vám zachutnat v jiné podobě a úpravě! Možností je nespočet a určitě si najedete tu svou "nej" kombinaci.
Přejeme krásný slunečnný den za Tým Fresh Cook, Ing. Klára Čurdová (autor článku)