Zpět

Játrové špagety ala bolognese / Jamie Oliver

Přidáno: 9. 4. 2018 14:00:00 Počet shlédnutí: 2361

09 Duben 2018

Hned na začátku se Vám k něčemu přiznám. Tento recept byl pro mě malinko oříšek, jelikož játra moc nemusím.. a vařit něco, o čem víte, že Vám moc nechutná je tak trochu nesmysl. Ale všimla jsem si receptu v Jamieho knížce “Vařte chytře jako Jamie” (ze které hodně čerpám, jak jste si mohli všimnout, jelikož je prostě skvělá a recepty mě z ní hodně baví) a co osud nechtěl, tenhle recept vypadal prostě dobře, a to dokonce tak dobře, že jsem se rozhodla dát játrům šanci.

Játrové špagety ala bolognese / Jamie Oliver

Umím si představit, že i hodně z Vás játra nemusí, ale možná je na čase dát jim šanci. Minimálně tím uděláte radost někomu, kdo je má rád a často je od Vás nevidí.

Musím říct, že při prvním "bojácném" ochutnání směsi, jsem byla v úžasu. Játra tam malinko cítit jsou, ale když si dopřejete pořádnou dávku parmazánu, ani si na ně nevzpomenete. Chutná to fakt dobře a to mám velmi citlivý jazýček.

Akorát když jsem začala sepisovat postup, všimla jsem si hodně modifikací, které jsem v receptu provedla, což uvidíte v "Tipech pro labužníky", ale na výsledné chuti by se to nemělo nijak více projevit. Recept zůstal v podstatě stejný, jen jsem upravila pár detailů tak, aby to byl zase jeden z receptů, který můžete připravit rovnou z domu, bez věších příprav a nákup.

vařte chytře jako jamie

Více Vás napínat nebudu, koukněte sami a třeba Vás játra taky dostanou.

Na játrové špagety budete potřebovat:

  • kuřecí játra - 250 g
  • červná cibule - 1 ks
  • mrkev - 1 ks
  • česnek - 3 stroužky
  • malé žampióny - 100 g (nebo plechovkové)
  • anglická slanina - 2 plátky
  • konzervovaná čočka - 400 g
  • rajčatové pyré/protlak - 2 lžíce
  • balzamikový ocet - 3 lžíce
  • semínka fenyklu - 1 lžíce
  • sušené drcené chilli papričky - 1/2 lžičky
  • čerstvý rozmarýn
  • (bio) bujonová kostka - 1 ks/ 700 ml vývaru
  • olivový olej
  • špagety - 450 g
  • parmazán
  • sůl, pepř

játrové špagety Jamie Oliver

Volitelné:

  • hladkolistá petržel/ já jsem použila čerstvý koriandr
  • medvědí česnek

Játra si očistíme a namočíme na chvíli do misky s vodou. Začneme si čistit zeleninu a postupně ji dáváme do mixéru - mrkev, cibule, česnek, žampiony a přidáme i rozmarýn, fenykl, chilli. Rozmixujeme vše na drobno. Připravíme si hlubokou pánev, na které osmahneme nakrájenou slaninu a nakonec přidáme rozmixovanou zeleninovou směs. Vše spolu restujeme cca 15 minut, dokud nám zelenina nezměkne.

játrové špagety Jamie Oliver

Namočená játra si zcedíme, rozmixujeme a přidáme do pánve k zelenině. V tuto chvíli pár minut restujte a míchejte, aby se Vám neudělaly hrudky. Následně zcedíme čočku a přidáme ji na pánev společně s protlakem a octem. Nakonec ještě zalijeme vývarem (rozdrobíme kostku a zalijeme vodou), promícháme a necháme vše dusit cca 40 minut.

Přibližně 15 minut před dovařením si začneme vařit špagety (a do směsi přidáme petržel, pokud jste ji chtěli použít/ já jsem přidala trochu sušeného medvědího česneku).

Omáčku na závěr dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní špagety.
Na závěr posypeme petrželkou/koriandrem a parmazánem.

játrové špagety Jamie Oliver

Tipy pro labužníky:

  • Pokud se Vám zdá divné nahrazovat petržel koriandrem - ano, úplně nerozporuju, že je to úplně něco jiného, ale trocha exotiky a svěžesti tomuto jídlu vůbec neublíží.
  • Podobnou záměnu jsem udělala u čerstvého rozmarýnu, kde jsem ho zaměnila za sušený tymián :D ,ale tyhle bylinky jsou docela podobné a zaměnitelné, tak je jen na Vás, co zvolíte. V receptu uvádím originální suroviny.
  • Další modifikace, která neodpovídá receptu je ta, že nemusíte shánět čerstvé žampiony, fungují tam hezky i konzervované - ale samozřejmě čerstvé je čerstvé - tohle jsou spíš tipy pro vaření, kdy máte nějaké zásoby doma a nikdo Vás nebude vyhánět do obchodu jen pro čersvé žampióny.
  • Do receptu jsem použila kukuřičné špagety - ano opět byly doma - a mají krásnou barvu, takže i na talíři vypadají hezky.
  • Pokud máte vývar, určitě ho použijte. V opačném případě nahraďte - jak by řekl Jamie - bio kostkou.
  • S chilli nejdříve opatrně, dochutit můžete na konci dle Vašich chuťových buňek.

játrové špagety Jamie Oliver

Nevím, jak to ten Jamie dělá, ale dokáže všechno tak vychytat a doladit, že už tomu přestávám rozumět. Prostě génius na správnm místě!!

Dobrou chuť!!

Klára a tým Fresh Cook

játrové špagety Jamie Oliver

játrové špagety Jamie Oliver

Autor článku: Klára Čurdová, duben/2018

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení