Játrové špagety ala bolognese / Jamie Oliver
Přidáno: 9. 4. 2018 14:00:00 Počet shlédnutí: 2361
09 Duben 2018
Hned na začátku se Vám k něčemu přiznám. Tento recept byl pro mě malinko oříšek, jelikož játra moc nemusím.. a vařit něco, o čem víte, že Vám moc nechutná je tak trochu nesmysl. Ale všimla jsem si receptu v Jamieho knížce “Vařte chytře jako Jamie” (ze které hodně čerpám, jak jste si mohli všimnout, jelikož je prostě skvělá a recepty mě z ní hodně baví) a co osud nechtěl, tenhle recept vypadal prostě dobře, a to dokonce tak dobře, že jsem se rozhodla dát játrům šanci.
Umím si představit, že i hodně z Vás játra nemusí, ale možná je na čase dát jim šanci. Minimálně tím uděláte radost někomu, kdo je má rád a často je od Vás nevidí.
Musím říct, že při prvním "bojácném" ochutnání směsi, jsem byla v úžasu. Játra tam malinko cítit jsou, ale když si dopřejete pořádnou dávku parmazánu, ani si na ně nevzpomenete. Chutná to fakt dobře a to mám velmi citlivý jazýček.
Akorát když jsem začala sepisovat postup, všimla jsem si hodně modifikací, které jsem v receptu provedla, což uvidíte v "Tipech pro labužníky", ale na výsledné chuti by se to nemělo nijak více projevit. Recept zůstal v podstatě stejný, jen jsem upravila pár detailů tak, aby to byl zase jeden z receptů, který můžete připravit rovnou z domu, bez věších příprav a nákup.
Více Vás napínat nebudu, koukněte sami a třeba Vás játra taky dostanou.
Na játrové špagety budete potřebovat:
- kuřecí játra - 250 g
- červná cibule - 1 ks
- mrkev - 1 ks
- česnek - 3 stroužky
- malé žampióny - 100 g (nebo plechovkové)
- anglická slanina - 2 plátky
- konzervovaná čočka - 400 g
- rajčatové pyré/protlak - 2 lžíce
- balzamikový ocet - 3 lžíce
- semínka fenyklu - 1 lžíce
- sušené drcené chilli papričky - 1/2 lžičky
- čerstvý rozmarýn
- (bio) bujonová kostka - 1 ks/ 700 ml vývaru
- olivový olej
- špagety - 450 g
- parmazán
- sůl, pepř
Volitelné:
- hladkolistá petržel/ já jsem použila čerstvý koriandr
- medvědí česnek
Játra si očistíme a namočíme na chvíli do misky s vodou. Začneme si čistit zeleninu a postupně ji dáváme do mixéru - mrkev, cibule, česnek, žampiony a přidáme i rozmarýn, fenykl, chilli. Rozmixujeme vše na drobno. Připravíme si hlubokou pánev, na které osmahneme nakrájenou slaninu a nakonec přidáme rozmixovanou zeleninovou směs. Vše spolu restujeme cca 15 minut, dokud nám zelenina nezměkne.
Namočená játra si zcedíme, rozmixujeme a přidáme do pánve k zelenině. V tuto chvíli pár minut restujte a míchejte, aby se Vám neudělaly hrudky. Následně zcedíme čočku a přidáme ji na pánev společně s protlakem a octem. Nakonec ještě zalijeme vývarem (rozdrobíme kostku a zalijeme vodou), promícháme a necháme vše dusit cca 40 minut.
Přibližně 15 minut před dovařením si začneme vařit špagety (a do směsi přidáme petržel, pokud jste ji chtěli použít/ já jsem přidala trochu sušeného medvědího česneku).
Omáčku na závěr dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní špagety.
Na závěr posypeme petrželkou/koriandrem a parmazánem.
Tipy pro labužníky:
- Pokud se Vám zdá divné nahrazovat petržel koriandrem - ano, úplně nerozporuju, že je to úplně něco jiného, ale trocha exotiky a svěžesti tomuto jídlu vůbec neublíží.
- Podobnou záměnu jsem udělala u čerstvého rozmarýnu, kde jsem ho zaměnila za sušený tymián :D ,ale tyhle bylinky jsou docela podobné a zaměnitelné, tak je jen na Vás, co zvolíte. V receptu uvádím originální suroviny.
- Další modifikace, která neodpovídá receptu je ta, že nemusíte shánět čerstvé žampiony, fungují tam hezky i konzervované - ale samozřejmě čerstvé je čerstvé - tohle jsou spíš tipy pro vaření, kdy máte nějaké zásoby doma a nikdo Vás nebude vyhánět do obchodu jen pro čersvé žampióny.
- Do receptu jsem použila kukuřičné špagety - ano opět byly doma - a mají krásnou barvu, takže i na talíři vypadají hezky.
- Pokud máte vývar, určitě ho použijte. V opačném případě nahraďte - jak by řekl Jamie - bio kostkou.
- S chilli nejdříve opatrně, dochutit můžete na konci dle Vašich chuťových buňek.
Nevím, jak to ten Jamie dělá, ale dokáže všechno tak vychytat a doladit, že už tomu přestávám rozumět. Prostě génius na správnm místě!!
Dobrou chuť!!
Klára a tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, duben/2018