Jamieho strouhaný duhový salát
Přidáno: 12. 7. 2018 19:00:00 Počet shlédnutí: 2526
12 Červenec 2018
Léto už je tady a když jsem hledala nějaký salát, který bych Vám mohla poradit pro letní grilovačky nebo posezení na zahradě, tak jsem zvažovala, co by se Vám mohlo trefit do chuti tak, aby se to hodilo k co nejvíce Vašim rodinným gastroakcím, aby Vám chutnalo, ale zároveň aby se Vám to i líbilo a zaujali jste Vaše hosty.
Narazila jsem v knížce od Jamieho Olivera - MOJE VELKÁ BRITÁNIE na salát, který prostě musíte ochutnat a jak se říká, jí se nejdříve očima a tenhle výtvor si nenechá určitě nikdo ujít. Ani ti, co zeleninu úplně nevyhledávají, možná i děti budou chtít hned ochutnat.
Jamie Oliver kuchařku koupíte na našem e-shopu, nyní v akci:
Hýří všemi barvami a je to duhový zázrak, který si zamilujete. Je to rychlé, zdravé, krásné a taáak svěží.
K tomuto receptu budete tentokrát potřebovat mixér/robot s nástavcem na strouhání, aby to splnilo účel rychlého a krásného salátu, ale samozřejme pokud nemáte, zvládnete to i na ručním strouhači. Jen s robotem ušetříte spoustu času a úsilí.
Na salát budeme potřebovat:
- červená řepa - 2 ks
- červené zelí - 1/4
- bílé zelí - 1/4
- mrkev - 2 ks
- hruška - 2 ks
- petržel kudrnka - 2 hrsti
- vlašské ořechy - 2 hrsti
- máta
Na dressing k podávání:
- majonéza
- anglická horčice
- jablečný ocet
- olivový olej
- mořská sůl a pepř
- vorčestr
- tabasco
Všechnu zeleninu si očistíme, hruškám vyndáme jádřince a připravíme na velikost vhodnou do robotu. Ořechy lehce podrtíme a petržel nasekáme na jemno.
Do připraveného robotu s hrubým nástavcem postupně dáváme a strouháme zeleninu v následujícím pořadí (kvůli barvě některých surovin): řepa, červené zelí, mrkve, bílé zelí a jako poslední hrušky, vše postupně vyskládávajte na velký tác/podložku.
Teď je na Vás, jestli chcete oslnit Vaše hosty - nejdříve krásnou duhou a namíchat salát až před nimi - nebo jej můžete namíchat hned, ale přijdete o ten krásný pohled všech barev na tácu, jelikož řepa a červené zelí pak udělá s barvami své.
Každopádně na zálivku si připravíme: lžíci majonézy, pár lžiček hořčice, 2-3 lžíce otca a cca 5 lžic olivového oleje. Vše spolu promícháme a můžeme doplnit vorčestrem a tabascem podle toho, kdo bude u stolu.
Zamícháme vše se strouhanou zeleninou, posypeme petrželkou a drcenými ořechy.
Salát se krásně obarví a bude to osvěžující doplněk jak k masu, nebo jen tak na chuť.
Kombinace ingrediencí je opravdu skvělá!
Tipy pro labužníky:
- Zkoušela jsem přidat do salátu dijonskou hořčici (jen trochu), salát je potom pikantnější.
- Při strouhání zeleniny můžete buď udělat to, co já, že jsem si hromádky zeleniny dala vedle sebe, nebo to rovnou sypat po vrstvách na sebe, což udělá taky krásný efekt.
- Pokud můžete, použijte co nejbarevnější kousky zeleniny. Jdou sehnat různobarevné řepy i mrkve a salát bude ještě víc neodolatelný. Čím víc barev, tím lépe.
- Pokud máte doma ještě jinou zeleninu, nebojte se ji zakomponovat taky.
Servírovat můžete samotný, nebo k masu, na oběd či večeři. Hodí se pro každou příležitost. Udělejte si hravou a veselou párty s rodinou či kamarády!
Dobrou chuť.
Autor článku: Klára Čurdová, červenec/2018
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
JAMIE OLIVER MLÝNKY NA SŮL A PEPŘ JAMIE OLIVER SKLENIČKY NA VÍNO