Jamie Oliver American Style – Mac 'n' Cheese
Přidáno: 19. 9. 2017 15:00:00 Počet shlédnutí: 64087
19 Září 2017
Dnes zabrousíme malinko na západ, do amerických domácností, do jejichž „top receptů“ nepatří nic jiného než námi známe kolínka se sýrovou omáčkou :-D. Ano, takhle to zní divně, ale americká klasicka „mac 'n' cheese“ je všemi tak opěvovaná, přitom upřímně .. ani nevím proč.
Každopádně když je to taková „vysoká gastronomie", musíme se na to samozřejmě podívat blíže a udělat si je tak, aby to opravdu stálo zato.
Není nic jednoduššího než nakouknout do Jamieho knihy „Jamie's America", kde si na receptu dává moc záležet.
Každopádně recept byl zbytečně „vymazlený" a já toužila pouze po klasické a základní verzi tohoto receptu, tak jsem to malinko zkrátila, zjednodušila a myslím, že to dopadlo mooc dobře a sami možná uznáte, že pokud dostanete chuť na tento typ jídla, je rozhodně lepší si „omáčku se sýrem" vyrobit vlastní, tak jako my a nekupovat již hotové polotovory, jelikož to za to nestojí.
Recept je snadný, rychlý a jednou za čas i povolený :)
Na „makaróny se sýrem" (tak 4 porce) budeme potřebovat:
(zde jednodušší varianta, vylepšený originál s rajčaty naleznete v knížce)
- makaróny – 300 g (kratší těstoviny s dutinkou)
- čedar – 200 g
- máslo – 20 g
- mouka – 2 lžíce
- mléko – 300 ml
- česnek – 4 stroužky
- bobkový list – 3 ks
- bílý pepř
- muškátový oříšek
- worchester
- hořčice
- strouhanka
- tymián
- sůl
Rozehřejeme si troubu na 220°C a začneme jednoduchými přípravami ingrediencí, které se nám budou v průběhu vaření hodit, jelikož omáčku budeme muset míchat – tedy čedar si nastrouháme a česnek oloupeme. Do jednoho hrnce si připravíme vroucí osolenou vodu na těstoviny a ve druhém větším hrnci si rozehřejeme máslo, které zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku.
Do osmažené jíšky přidáme česnek, necháme rozvonět, pak bobkový list a zalijeme mlékem. V tuto chvíli budeme míchat do zhoustnutí a přidáváme sůl, pepř, muškátový oříšek, tymián (worchester) a necháme lehce probublávat. Mezitím si uvaříme těstoviny. Náš „bešamel" si odstavíme z plotny a vmícháme trochu hořčice a nastrouhaný čedar. Sýr se nám rozpouští a když jsou těstoviny „al dente", zcedíme je a přidáme do omáčky.
Připravíme si zapékací mísu, vymažeme ji máslem a vysypeme strouhankou. Směs přelijeme a posypeme trochu čedaru a strouhanky pro křupavost. Necháme zapéct dozlatova, kolem 30 minut.
Nakonec můžeme posypat pažitkou.
Typy pro labužníky:
- Obecně těstoviny zapékat nemusíte, záleží na jako variantu máte náladu. Krémová rozteklá sýrová omáčka je taky moc fajn!!
- Základním prvkem je samozřejmě čedar, který by měl být zastoupený ve většině, ale je možné ho nakombinovat třeba s parmezánem.
- Volte těstoviny, které mají kratší tvar a jsou uvnitř duté, aby se omáčka dostala i dovnitř.
- Česnek se do klasické varianty nedává, ale tato vychytávka od Jamieho mě zaujala, jelikož česnek neuškodí téměř žádnému jídlu, právě naopak.
- Hořčici tam Jamie nedával, ale můžete trochu přidat.
- Je potřeba zvolit kvalitní sýr a dobře dochutit. Na kalorie tady koukat nebudeme, ale s přejezením bych se kontrolovala.
- Variant na makaróny se sýrem je hodně, je na Vás, jak si recept upravíte.
- Každpádně nechte si chutnat a nasajte chuť klasické Ameriky s Jamiem. Najdete tam to, co na tomto jídle Američani tak zbožňují? Já jsem byla nadmíru spokojená !
Přejeme Vám dobrou chuť a moc se nepřejezte :). Klára a tým Fresh Cook.