Itálie na balkóně!
Přidáno: 9. 8. 2016 14:00:00 Počet shlédnutí: 3569
09 Srpen 2016
Dnešní recept nás zavede do světa plněných těstovin, které nejen že jsou vizuálně krásně, výborně chutnají (což od jídla očekáváme), ale to hlavní pro "rychlokuchařky" - vypadají složitě na přípravu a Vaši strávníci se nebudou stačit divit, kolik úsilí jste kvůli nim museli vynaložit. Opak je ale pravdou.
Abyste trochu nahlédli i do mého světa, je to už nějakou dobu, co jsem si v obchodě koupila cannelloni do zásoby s myšlenkou, jak je doma zpracuju a budeme mít parádní italskou atmosféru přímo na českém balkóně. Avšak najednou nebyl čas, představa, že budu muset každou trubičku vzít zvlášť a "nějakým způsobem" ji složitě naplnit, mě natolik odrazovala, že jsem o nich dlouhou dobu jen snila a ve spíži šáhla vždy po jiných těstovinách.
PS: (Pokud je toto i Váš případ, čtěte pozorně dál! )
Až jsem narazila na recept na stránkách Jamieho Olivera, který mě jednoduchostí hned zaujal a přesvědčil k tomu, že ten čas prostě obětuji a uvařím dobrotu. Co se nestalo? Mé obavy mohly jít úplně stranou, jelikož jsem v textu narazila na vychytávku, která celou práci náramně usnadní (Možná se Vám to bude zdát jako jasná věc, ale dokud to nemusíte použít v praxi, jednoduše Vám to dojít nemusí, jako mně)
Základní princip je nestarat se o to, jak složitě cannelloni budeme plnit, ale pořídit si cukrářský pytlík! Jak jednoduché. Já jsem jej měla doteď spojený pouze se sladkými věcmi, ale ono ejhle, na plnění těstovin je to ideální. A šlo to jako po másle!
Takže žádné strachy z provařeného času a pusťte se do toho:
Cannelloni plněné ricottovým krémem se špenátem
• extra panenský olivový olej s česnekovou příchutí
• mozarella - 240 g
• ricotta - 400 g
• čerstvý listový špenát - 1 balení
• střední červená cibule
• 1 vejce
• těstoviny - cannelloni - 1 balení
• rajčatová passata - 660 ml
• 2 stroužky česneku
• citrónová kůra
• parmezán
• mletý muškátový oříšek
• bobkový list
• čerstvá bazalka
• sůl, 4-barevný pepř
• *cukrářský pytlík s širší násadkou (nebo vystřiženou dírkou)
Zapneme si troubu na 180°C. Zároveň si na pánvi rozehřejeme náš česnekový olivový olej (pokud nám ještě zbyl :-) ) a orestujeme na něm listový špenát. Zasypeme lžičkou muškátového oříšku, osolíme a opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme pánev špenát zpracovat, dokud není hotov. Najemno si nakrájíme červenou cibuli a česnek a připravíme si plátky mozarelly. Poté špenát z pánve přemístíme vedle do misky, aby zchladnul. Na stejnou pánev přidáme nový olivový olej a vsypeme najemno nakájenou cibuli, kterou orestujeme do měkka, následuje česnek, rajčatová passata, bobkový list, bazalka a citrónová kůra. Necháme probublávat max. 20 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne. Osolíme, opepříme.
Jelikož nechceme ztrácet čas, pouštíme se do přípravy náplně. Vrátíme se tedy ke špenátu, ze kterého vymačkáme přebytečnou tekutinu (kterou ale necháme v misce), přesuneme špenát na prkénko a nakrájíme ho. Vrátíme špenát do misky se šťávou a smícháme s ricottou, vejcem a parmezánem. Dokořeníme podle chuti.
Plnící směs je tímto hotová a jdeme ji dostat tam, kam patří, tedy do těstovin. Dno zapékací misky si pomažeme trochou rajčatové omáčky. Cukrářský sáček si naplníme připravenou ricottovo-špenátovou směsí, vezmeme si prázdnou trubičku a jednoduše a superrychle naplníme na jedno zmáčknutí.
Skládáme trubičky jednu za druhou, nakonec je zalijeme rajčatovou směsí, posypeme bazalkou, navrch naskládáme plátky mozarelly, okořeníme a pokapeme olivovým olejem.
Přesuneme misku do vyhřáté trouby a pečeme do změknutí těstovin, což je cca 35 minut, dokud nám nezezlátne mozarella nahoře.
Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odležet na vzduchu a podáváme s úsměvem na tváři a pocitem skvěle odvedeném výkonu.
A je to, těstoviny Vám nezaberou až tolik času zato výsledek bude úžasný a ohromující pro všechny strávníky u stolu.
Tipy pro labužníky:
Cannelloni nemusíte plnit úplně "doplna a natěsno", stačí náplň jemně v tlačit (s trochou vzduchu), jelikož ricotta je dost hustá a při konzumaci dost sytá, proto stačí náplně méně než více.
Těstoviny není třeba předvařovat, dostatek rajčatové omáčky jim dodá potřebnou vláhu.
Čerstvé bazalky a parmezánu není nikdy dost, proto jimi nešetřete.
Můžete použít i větší poměr špenátových listů, záleží na Vaší chuti.
V původním receptu jsou použity plechovky krájených rajčat, my jsme zvolili passatu pro jemnější omáčkovou konzistenci.
Jestli jste vyznavači sladších rajčatových omáček, klidně přidejte trochu cukru.
Pokud začne sýr v troubě rychle hnědnout, zakryjte zapékací misku alobalem a pečte do měkka.