Hangover nudle skvělé po náročném dnu
Přidáno: 8. 8. 2017 16:00:00 Počet shlédnutí: 2221
08 Srpen 2017
Toto počasí je ideální na trávení času s přáteli, ať už na zahrádce ve Vaší oblíbené hospůdce, u grilu nebo na festivalu. Určitě se Vám někdy stane, že se bavíte tak skvěle a zapomenete, že druhý den to bude vypadat trochu jinak.
Ano mluvím o velmi nepříjemném stavu těla, který nemá rád snad nikdo na světě, jelikož může být člověku fakt dost špatně a trvá nějakou dobu než se zase organismus vrátí do svěží podoby. Vše je způsobeno odbouráváním alkoholu z těla a dehydratací organismu společně s nedostatkem a úbytkem vitamínů a minerálů během průběhu kocoviny.
Někdo se dokáže spravit spánkem, někdo jídlem a nebo jak se říká: „čím ses zkazil, tím se naprav", což né každý snese.
V knížce „Vařte chytře jako Jamie" jsem narazila na jeho tzv. Hangover noodles, které doporučuje na spravení po „náročném tahu". Každopádně nejsou to jen nudle na spravení. Jsou moc dobré a jednoduché i pro klasický oběd nebo večeři, takže je oceníte za všech okolností. Navíc v tomto letním počasí to ocení každý z Vás.
Já osobně miluju nudle na všechny způsoby, ať jsou čínské, vietnaské, thajské.. jakékoliv!
A jsem velice ráda, že Jamie má spoustu receptů, kde se nudle objevují. Takže se jen můžu těšit na to, až je postupně vyzkouším. Navíc je to pořád dokola, rychlé, jednoduché, plnohodnotné a chutné jídlo! Jako vždycky a to je přesně Jamie.
Na vyprošťovací nudle budeme potřebovat:
(pro 4 osoby)
- nudle - 250 g
- zázvor - 5 cm
- česnek - 1 stroužek
- brokolici - do 500 g
- + (wok zelenina 200 g)
- čínské zelí
- sójovou omáčku - 2 lžičky
- sezamový olej - 3 lžičky
- ocet z rýžového vína - 3 lžičky
- vejce - 4 ks
- olivový olej
- sůl, pepř
- chilli omáčku k servírování
Zázvor a česnek si nastrouháme a dáme do velké mísy. Přidáme sójovou omáčku, sezamový olej, ocet z rýžového vína a pepř. Takto máme připravený základní dressing pro nudle.
Do vroucí osolené vody dáme nakrájené zelí, brokolici, nudle a wok zeleninu a necháme cca 3 minuty povařit. Vše dobře zcedíme, přidáme k dressingu a promícháme.
Vedle na pánvičce si na kapce olivového oleje připravíme volská oka, která na závěr servírujeme na nudlích.
Podávejte s chilli omáčkou.
Tipy pro labužníky:
- V originálním receptu Jamie používá hráškové lusky, ale já je zde nahradila wok zeleninou, aby to bylo zajímavější a barevnější. Je to na Vás, ať už je zelenina čerstvá, mražená.. je to na Vaší fantazii a mlsnosti.
- Zkuste použít namísto klasických nudlí třeba pohankové. Chuť bude malinko jiná, ale přesto stejně dobrá.
Přejeme, abyste nudle nemuseli zkoušet jen jako vyprošťovák, ale za normální situace jako chutný a rychlý oběd nebo večeři :). Dobrou chuť,
Klára a tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, 8/2017
Na přípravu jídla bylo použito toto náčiní Jamie Oliver: