Zpět

Dýňová sezóna, je čas na lívance!

Přidáno: 29. 9. 2016 15:00:00 Počet shlédnutí: 3363

29 Září 2016

Dýně, dýně, dýně. Výživná, zdravá a chutná Královna podzimu. Jak víte, dýni dnes seženeme všude. A kdyby jen jednu. Na trhu je velký výběr druhů, velikostí, rozmanitých chutí. Dýni můžeme využít mnoha způsoby včetně sladkého pečení, ale dnes bych Vám ráda představila variantu svačinovo-večeřovou, možná i přílohovou. Slyšeli jste už o dýňových lívancích? Narazila jsem na jeden Jamieho recept, který mě zaujal krásnými barvičkami při vaření, jednoduchostí a zkrátka jsem dostala chuť vyzkoušet něco jiného než klasické sladké lívance nebo slané placky. Upřímně, napadlo by Vás dělat z dýně lívance? Mně teda ne. Stačí však jeden pohled a myslím, že Vás to taky přesvědčí!

Dýňová sezóna, je čas na lívance!

dýně

První pokus o lívance se nám trošku protáhne o přípravu a pečení čerstvé dýně, ale pokud budete pozorně číst až dokonce, při příštím vaření již budete naopak super rychlí. Je možné, že mezi námi budou i takoví šťastlivci, kteří dýňové pyré používají do jiných receptů, tak to jste potom úplně za vodou hned napoprvé :)

Dýňové lívance

dýňové lívance

Jelikož beru v úvahu spíše první variantu, že pyré schované nemáme, popíšeme si nejdříve postup celý.

Budeme potřebovat:

  • dýně - 250 g (pečené) nebo 600 g čerstvé / (pro zamrazení 1 kg čerstvé dýně)
  • čerstvé/sušené chilli
  • větvičky rozmarýnu – 4 ks
  • parmezán – 30 g + na posypání
  • větší vejce – 1 ks
  • polotučné mléko – 280 ml
  • hladká mouka – 150 g
  • kypřící prášek – 1/2
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Jak jsem již naznačila, u tohoto receptu bude rozhodující, jestli máme dýni čerstvou nebo již zamrazenou z minulého pečení. My si uděláme recept od začátku do konce a část "pyré" si můžeme schovat na příště (dle velikosti dýně).

Zapneme si troubu na 180°C. Dýni si omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Rozložíme do pekáče s pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem a na vrch položíme větvičky rozmarýnu (rozmarýn zde dávám jen pro ovonění dýně při pečení, druhou půlku větviček budeme dávat do lívanců).

dýňové pyré

dýňové pyré

Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut. Už po 20 minutách můžete otestovat, jestli je dýně měkká. Měla by být však natolik upečená, aby se dala snadno rozmačkat.

dýňové pyré

Zatímco se dýně peče, nasekáme si rozmarýn, chilli papričku (bez zrníček), nastrouháme si parmezán a muškátový oříšek. V čisté misce si smícháme hladkou mouku s 1/2 sáčku kypřícího prášku a špetkou soli.

dýňové lívance
Po upečení necháme dýni lehce vychladnout, abychom ji mohli oloupat. Kousky zbavené slupky dáme do mísy a rozmačkáme vidličkou. K této oranžové hmotě přidáme vejce, mléko a namíchanou mouku. Dále přisypeme parmazán, rozmarýn, chilli a muškátový oříšek. Vše zamícháme, osolíme, opepříme a dokořeníme dle chuti.
Rozpálíme si pánev a na olivovém oleji smažíme lívance 1-2 minuty z každé strany.
Při servírování posypeme parmazánem, můžeme dozdobit rukolou, petrželkou, čímkoliv co máte rádi. A sníme!dýňové lívance

Tipy pro labužníky:

  • Dýně se peče krátkou dobu, většinou stačí maximálně 30 minut.
  • Při pečení si dejte pozor, aby se Vám nepřipálily rohy dýně, zbytečně byste je museli odřezávat. Čím menší kousky dýně, tím dříve bude měkká.
  • V anglicky psaných receptech často narazíte na pojem „self-raising flour", což je předpřipravená směs mouky s kypřidlem a solí. Jelikož to u nás není moc známé, namíchali jsme si tuto směs sami.
  • Já jsem zde místo chilli použila směs koření od Jamieho Olivera, která obsahuje Sečuánský pepř, chilli a zázvorovou sůl. A dodalo to jídlu šmrnc! – Vyzkoušejte taky.
  • Konzistence výsledné směsi může být klidně malinko řidší, lépe z nich uděláte souměrné placičky, jelikož se těsto hezky rozlije (ne ale zase moc).
  • Pokud máte lívanečník, jste vítěz!
  • Schovejte si v průběhu smažení hotové lívance do vyhřáté trouby, abyste mohli podávat vše hezký teplé.
  • Na recept můžete použít i jiný druh dýně. Čím rychleji se upeče, tím lépe.
  • Z jedné dýně (cca lehce přes 1 kg) vytvoříte asi 0,5 kg pyré, což vystačí na hodně velkou večeři/svačinu nebo si můžete 1/2 směsi zmrazit a nechat na příště.
  • Pokud tedy zvolíte druhou variantu, stane se rázem tento recept velmi jednoduchým a rychlým jídlem, jelikož pak stačí jen rozmrazit a smíchat všechny ingredience, usmažit a podávat.

dýňové lívance

Za tým Fresh cook Vám přeji dobrou chuť a nebojte se zkoušet nové recepty, může Vás to jen obohatit! Na závěr ještě mohu slíbit, že jsem s dýněmi ještě neskončila a určitě o nich letos uslyšíte.

Autor článku: Klára Čurdová, 09/2016

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení