Čokoládová pěna s višněmi / Jamie Oliver
Přidáno: 29. 3. 2018 14:00:00 Počet shlédnutí: 4337
29 Březen 2018
Velikonoce jsou svátky plné chutí. Slané, sladké, pečené, dušené, uzené, kynuté..cokoliv Vás napadne, můžete najít na velikonočním stole. Klasických českých receptů je všude plno a my proto volíme variantu časově nenáročnou a velice vděčnou - čokoláda k Velikonocům patří a my ji máme pro Vás plnou skleničku. Čokoládových odměn už bylo dost, co si dopřát pořádnou porci kvalitní čokolády v perfektním jemném krému, který se rozplývá na jazyku?
Inspiraci jsem čerpala z Jamieho knížky: "5 ingrediencí - Pro snadná a rychlá jídla", kde najdete spoustu zajímavých receptů, s minimem ingrediencí ale s maximální chutí :)
Dnes jsme si pro Vás připravili jednu čokoládovou lahůdku, která je rychle hotová a zároveň rychle snězená.
Tento lehký dezert vyniká svou lehkostí, čokoládovostí a svěží chutí višní. Úžasné snoubení chutí, které Vás dostanou. A věříme, že nejen Vás.
Na čokoládovou pěnu potřebujeme:
- 70-80% tmavá čokoláda - 200 g
- 33%-40% smetana ke šlehání - 200 ml
- kompotované višně - 400 g
- vejce - 4 ks
- cukr - 2 lžíce
- sůl
Na začátku si připravíme vodní lázeň, ve které na mírném plameni rozpustíme čokoládu. Po rozpuštění misku odstavíme a necháme čokoládu 10 minut vychladnout. Zároveň si v 2. hrnci necháme svařit-zredukovat višně.
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky vymícháme s cukrem a sníh si vyšleháme se špetkou soli dotuha. V další nádobě si začneme šlehat šlehačku, ale jen do polotuha. K takto hotové šlehačce přidáme žloutky s cukrem a zapracujeme. Nakonec ke šlehačce přidáme zchladlou čokoládu a v posledním kroku lehce vmícháme sníh z bílků.
Já jsem nakonec zredukované višně rozmixovala do takového "višňového pyré" a nechala jsem si pár celých višní na ozdobu.
Ve skleničkách střídáme čokoládovou pěnu s višněmi. Zakončíme kuličkami višní a můžeme posypat čokoládou.
Tipy pro labužníky:
- V receptu můžete použít višně nebo třešně.
- v originálním receptu byla použita 40% smetana, stačí i 33%.
- Před podáváním můžete nechat dezert malinko vychladit.
PŘEJEME VŠEM VESELÉ VELIKONOCE!!! KLÁRA (BLOGERKA) A CELÝ TÝM FRESH COOK
Autor článku: Klára Čurdová, březen/2018