Chutné Jamie Oliver noky s dýní
Přidáno: 21. 11. 2016 21:30:00 Počet shlédnutí: 5909
21 Listopad 2016
Sychravý podzim dorazil za naše okna, proto rovnou ze začátku radím - skočte po těch pár hezkých dnech, kdy si člověk může užít křupavé listí a těch miliony nádherných barev, které toto období přináší.. brzo bude pozdě a přijde už jen mrazivá zima.
Pokud je ale zrovna počasí pod psa, radím zakoukat se do nějaké knížky a přemýšlet, jak si nepohodu venku zpříjemnit uvnitř. Já jsem se ponořila do jedné z kuchařek Jamieho Olivera v naději, že najdu něco, co mě postaví na nohy a dodá energii namísto sluníčka, kterého je teď tak málo. Tato kuchařka „Pohoda v Kuchyni„ je plná jeho vzpomínek a klasických receptů, tak, jak to umí stvořit jen „rodina" což mě naplnilo duševní pohodou, když můžete číst příjemné věci a radostné vzpomínky na nezapomenutelné chutě domova.
Jak jsem již říkala, mám ráda jednoduché a rychlejší recepty, ale toto počasí vyzývá k Výzvám.
Možná se Vám to bude zdát divné, ale na domácí noky jsem doposud čas neměla. Kupuju je stejně jako těstoviny, přitom výroba není vůbec složitá a „domácí" je prostě domácí. Ano, stydím se před těmi dokonalými kuchařkami, které si najdou čas a chuť na výrobu těchto dobrot. Ale také proto jsem se rozhodla, že je potřeba zatím udělat tlustou čáru a pustit se konečně dotoho!
Jak už jste asi pochopili, dnes si uděláme noky podle Jamieho jednoduchého receptu a jak jsem již naznačovala, budeme se držet naší dýně a omáčky z ní, jelikož to k podzimu patří.
Na klasický recept na noky podle Jamieho budete potřebovat:
- moučné brambory (typ C) – 1 kg
- hladká mouka typ „0"– cca 130 g + posyp
- žloutky – 2 ks
- sůl
- muškátový oříšek
- máslová dýně – 1 kg
- vývar (horký) – 0,5 l
- bílý jogurt – 200 g
- česnek – 3 stroužky
- rozmarýn
- 4-barevný pepř
- parmazán
- olivový olej
- kuřecí prso – 250 g
- odřezky z kuřete – 150 g
Brambory si důkladně omyjeme a uvařím i se slupkou v osolené vodě do měkka. Necháme malinko schladnout a oloupeme. Necháme stranou a začneme si připravovat omáčku.
Máslovou dýni si oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky.
Rozpálíme si hrnec s olivovým olejem a přidáme dýni. Dýně se nám restuje a my si můžeme mezitím nasekat česnek a rozmarýn, který přihodíme k dýni. Až se nám hrnec krásně rozvoní, zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme dýni doslova „rozvařit". Bude to trvat max. 30 minut a to nám dává prostor na dokončení noků.
Na začátek si připravte velký hrnec s vodou, který na Vás bude čekat, až doděláte noky.
Brambory, které nám již vystydly, prolisujte/rozmačkejte/nastrouhejte na pracovní desku, udělejte si hromádku a veprostřed důlek, kde přidáme žloutky, mouku, špetku soli a muškátový oříšek. Vše zapracujeme do kompaktní hmoty.
(Pozn. Nezapracovávejte to příliš, aby se nám z bramborových noků nestaly tuhé moučné knedlíky.) S moukou tedy opatrně. Těsto rozdělíme na 4 části, ze kterých postupně válím válečky v průměru 2 cm (podsypáváme jen lehce moukou), které si nakrájíme na 2-3 centimetrové kousky.
Vroubky do noků můžete dělat:
- speciální vroubkovanou destičkou, po kterých noky podstatě koulíte dolů a na noku zůstane struktura destičky.
- varianta je použít hřbet vidličky
- varintu jsem objevila náhodou a pro domácí použití se mi zdá nejlepší, když zrovna nemáte ty „pravé" nástroje po ruce, dřevěná palička na med!
Byl to úžasný objev, když saháte do šuplíku pro vidličku a oči Vám sjedou níže na nějakou hnědou vroubkovanou věc, která se vyloženě hodí na ty vysněné vroubky. No kdo by to řekl, ale byl to ten nejlepší nápad a supr pomůcka. Takže do každého noku si obtiskneme tuhle úžasnou věcičku na med a máme dokonale hluboké rýhy v těstě pro lepší zachycení omáčky. Výsledek byl dokonalý.
Takto připravené noky vložíme do vroucí vody na cca 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
Mezi celou touhle ruční prací se nám dýně rozvařila a my ji můžeme dochutit čtyřbarevným pepřem, solí a jogurtem pro výraznější chuť a lepší konzistenci.
Jelikož jsem měla drůběží vývar, zbylo mi z něj maso, které jsem mohla do omáčky přidat. Ale protože jej nebylo dost na cca 5 porcí jídla, stranou jsem si orestovala na kousky nakrájene kuřecí prso, které jsem do omáčky také přidala. Fantazii se meze nekladou, doplnte si dle své chuti.
Nakonec můžete noky vmíchat do omáčky, aby se vše krásně spojilo a podávat posypané parmazánem. (nebo jen tak přelít, to je u na Vás)
A jemné lehké krémové jídlo je na světě. A jak Vás zahřeje!
Tipy pro labužníky:
- V originálním receptu se kuřecí maso nepoužívá, je to jen omáčka z dýně. Také Jamie nepoužívá vývar, ale kostku. Jelikož jsem zrovna měla po ruce čerstvý vývar a odřezky kuřete, zakomponovala jsem to do tohoto receptu a nelitovala jsem.
- Jogurt můžete vynechat úplně, nebo naopak nahradit smetanou.
- Jako vždycky můžete k dýni přidat chilli pro výratnější chuť. (Jamie dává chilli téměř všude)
- Brambory Jamie předpéká v troubě. Mně přišlo rychlejší je uvařit klasicky ve vodě. Navíc si takto můžete brambory pipravit den dopředu a rovnou pak tvořit noky.
- S moukou opatrně, aby se z noků nestaly tvrdé moučné kuličky, přece jenom chceme bramborový nok, který bude nadýchaný a vláčný.
- Způsoby úpravy noků se liší dle oblastí, vroubky jsou nejčastější variantou, ale můžete se setkat například i s důlky.
- A to nejlepší na závěr – pokud máte schované pyré z minulého receptu, je to v podstatě to samé, akorát naředíte vodou/vývarem dle požadované hustoty a dochutíte. Omáčka je pak hotová během pár minut!!
Tak jak to vidíte, přidáte se ke mně a vytvoříte si vlastní noky?
Autor článku: Klára Čurdová, 11/2016