Zpět

Chocolate hot cross buns / Klára a Jamie Oliver

Přidáno: 17. 4. 2019 13:00:00 Počet shlédnutí: 1851

17 Duben 2019

Velikonoce jsou zase tady, oficiálně přivítáme jaro, napečeme dobroty a strávíme čas s rodinou. Hodování, výprasky (které jednou za rok odpustíme), výslužky, doplněné vůní přírody a prosluněnými dny nejlépe někde mimo město obklopeni lesem a polemi. Tak by to mohlo vypadat v ideálním případě. Jaká bude realita, to už je na každém z Vás, můžeme si jen přát krásné počasí a nepřipálené beránky.

Chocolate hot cross buns / Klára a Jamie Oliver

Co Vám chci ale dneska ukázat je u nás ne moc známá věc (alespoň já jsem se s tím moc nesetkala, ale v Jamieho receptech se s nimi setkávám pořád), která se jmenuje Hot cross buns - a jsou to takové houstičky/buchtičky na sladko z kynutého těsta, které můžeme přirovnat k českému mazanci. Jsou odlišné tím, že mají přes sebe typický kříž a tím je snadno poznáte.

Recept se tradičně připravuje v zemích jako je Velká Británie, Irsko, Kanada, Nový Zéland, Austrálie, části Afriky i v Indii. Houstičky se pekly na Velký Pátek, ale ve spoustě zemí se nespokojí jen s takto občasným pečením, ale připravují si je často ke snídani či k čajové nebo kávové pauzičce. Zkrátka udělat si je můžete kdykoliv, ale nezapomínejte na to, jíst je ještě TEPLÉ - v tom je jejich obrovské kouzlo.

Klasicky jsou spíše bílé plněné rozinkami nebo sušeným ovocem, ale my si je uděláme s nádechem čokolády! A to je teprve něco.

Recept je z webové stránky Jamieho Olivera a pokud byste chtěli je dostupný i video návod na Youtube, kde krásně ukazuje, jak na to.

Chocolate hot cross buns

(plná dávka, ale já jsem dělala jen z poloviny těsta)

Potřebujeme:

  • máslo - 50 g
  • třtinový cukr - 50 g
  • perníkové koření - 1 čajová lžička
  • muškátový oříšek
  • polotučné mléko - 200 ml
  • chlebovou mouku - 400 g + podsypávání
  • vejce L - 1 ks
  • kakao - 50 g
  • sušené droždí - 7 g
  • vysokoprocentní čokoláda - 150 g
  • rozinky/brusinky - 100 g
  • med - 3 lžíce
  • sůl

Chocolate hot cross buns recept Jamie Oliver Fresh Cook

Na sporák si dáme hrnec, do kterého dáme máslo, cukr, perníkové koření, špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek (přiměřeně) a za občasného promíchání necháme rozpustit. Poté odstavíme z plotny a vlijeme mléko. Tím se směs malinko ochladí a když není tak teplá, přidáme i vejce, které dobře zapracujeme do směsi.(směs nesmí být horká, aby se vejce po přidání nesrazilo).

Do další mísy vsypeme mouku, kakao a droždí, promícháme, vlijeme teplou mléčnou směs a začneme zpracovávat těsto. Když se tšsto už měné lepí, je dobré ho začít zpracovávat přímo na pracovní ploše a pořádně ho prohníst.

Zbývá ještě nasekat čokoládu, přičemž nejdříve si odlomíme 12 ks, které budeme vkládat do středu bochánku a zbytek nasekáme na malinké kousíčky. Do těsta tedy přidáme sušené rozinky/brusinky a čokoládu a zapracováváme dokud se čokoláda teplem nezačne rozpouštět a dokud těsto nebude dost prohnětené.
Zpracované těsto přendáme do mísy, podsypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně hodinu.
Po vykynutí znova těsto propracujeme a udělám z něj rovnoměrný váleček, který rozřízneme na polovinu - každou polovinu na polovinu - takže máme 4 hromádky - a každou hromádku na třetiny - takže dostaneme 12 ks stejných hromádek.

Chocolate hot cross buns recept Jamie Oliver Fresh Cook

Do každého vložíme kus čokolády a vytvoříme kuličky, které vyskládáme na plech.

Chocolate hot cross buns recept Jamie Oliver Fresh Cook

Na plechu necháme kynout dalších 45 minut a v mezičase si necháme rozehřát troubu na 180°C.

Než půjdou bochánky do trouby, smícháme si v hrníčku cca 2 lžíce mouky a vodu, aby nám vznikla hustší směs jako bývá na palačinky, nalijeme do pytlíku, ustřihneme růžek (pokud nemáme zdobičku) a přelijeme vykynuté bochánky podélně a napříč, aby vnikly kříže.

Chocolate hot cross buns recept Jamie Oliver Fresh Cook

Vložíme do trouhy a pečeme cca 25 minut dozlatova.

Ve finále si necháme rozehřát med v kastrůlku a potřeme všechny teplé bochánky poctivě medem.

Podáváme je ještě lehce teplé, s rozteklou čokoládou uprostřed, jelikož tak jsou nejlepší.

Chocolate hot cross buns recept Jamie Oliver Fresh Cook

Tipy pro laužníky:

  • Já jsem dělala recept z poloviční dávky, takže mi vyšlo 6 ks bochánků, ale ocenila bych je o něco menší, jelikož mi dost vykynuly. Pokud to chcete mít jako chuťovku, doporučuji je udělat malinko menší, aby se to lépe jedlo. (a mohli jse si jich dát více :) )
  • Pozor si dejte na to "palačinkové těsto" k polití bochánků - mělo by být husté, jelikož jak můžete vidět z obrázků, mně zteklo víc, než bych chtěla. Mělo by být spíše pevné, neztékat a držet rovnou linku.
  • Já jsem použila 85% čokoládu, ale myslím, že úplně vystačí kolem 70%, hlavně pokud to budou jíst děti, jelikož už byla docela dost hořká.
  • Až bochánky vystydnou, nebo další dny, můžete si je rozpéct/ohřát znova, nebo také naplnit, namazat, chová se to trošku podobně jako vánočka, takže určitě oceníte máslo, med, marmeládu a jiné vychytávky pro mlsné jazýčky.
  • Chlebová mouka je použita v receptu proto, protože má hrubší strukturu a obsahuje víc proteinu a je vhodnější pro kynutá těsta, jelikož jim dává tu správnou elasticitu a pružnost.
  • A jako poslední tip-inspiraci mám pro Vás ještě nápad na "sladký hamburger", který má v základu čokoládovou houstičku, na kterou by se tento recept dal taky použít.

Chocolate hot cross buns recept Jamie Oliver Fresh Cook

Recept nás sice bude stát více času, ale výsledek myslím stojí za to.

chocolate hot cruss jamie oliver recept

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ A VESELÉ VELIKONOCE!

Užijte si je a odpočívejte :)

Klára a tým Fresh Cook

 

TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:

Jamie Oliver nádoba na sušenky

jamie oliver dóza

Jamie Oliver nádoba na cukr

Jamie Oliver nádoba na cukr

 další fotografie:

chocolate hot cruss jamie oliver recept

chocolate hot cruss jamie oliver recept

doprava zdarma

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení