Chocolate hot cross buns / Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 17. 4. 2019 13:00:00 Počet shlédnutí: 1851
17 Duben 2019
Velikonoce jsou zase tady, oficiálně přivítáme jaro, napečeme dobroty a strávíme čas s rodinou. Hodování, výprasky (které jednou za rok odpustíme), výslužky, doplněné vůní přírody a prosluněnými dny nejlépe někde mimo město obklopeni lesem a polemi. Tak by to mohlo vypadat v ideálním případě. Jaká bude realita, to už je na každém z Vás, můžeme si jen přát krásné počasí a nepřipálené beránky.
Co Vám chci ale dneska ukázat je u nás ne moc známá věc (alespoň já jsem se s tím moc nesetkala, ale v Jamieho receptech se s nimi setkávám pořád), která se jmenuje Hot cross buns - a jsou to takové houstičky/buchtičky na sladko z kynutého těsta, které můžeme přirovnat k českému mazanci. Jsou odlišné tím, že mají přes sebe typický kříž a tím je snadno poznáte.
Recept se tradičně připravuje v zemích jako je Velká Británie, Irsko, Kanada, Nový Zéland, Austrálie, části Afriky i v Indii. Houstičky se pekly na Velký Pátek, ale ve spoustě zemí se nespokojí jen s takto občasným pečením, ale připravují si je často ke snídani či k čajové nebo kávové pauzičce. Zkrátka udělat si je můžete kdykoliv, ale nezapomínejte na to, jíst je ještě TEPLÉ - v tom je jejich obrovské kouzlo.
Klasicky jsou spíše bílé plněné rozinkami nebo sušeným ovocem, ale my si je uděláme s nádechem čokolády! A to je teprve něco.
Recept je z webové stránky Jamieho Olivera a pokud byste chtěli je dostupný i video návod na Youtube, kde krásně ukazuje, jak na to.
Chocolate hot cross buns
(plná dávka, ale já jsem dělala jen z poloviny těsta)
Potřebujeme:
- máslo - 50 g
- třtinový cukr - 50 g
- perníkové koření - 1 čajová lžička
- muškátový oříšek
- polotučné mléko - 200 ml
- chlebovou mouku - 400 g + podsypávání
- vejce L - 1 ks
- kakao - 50 g
- sušené droždí - 7 g
- vysokoprocentní čokoláda - 150 g
- rozinky/brusinky - 100 g
- med - 3 lžíce
- sůl
Na sporák si dáme hrnec, do kterého dáme máslo, cukr, perníkové koření, špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek (přiměřeně) a za občasného promíchání necháme rozpustit. Poté odstavíme z plotny a vlijeme mléko. Tím se směs malinko ochladí a když není tak teplá, přidáme i vejce, které dobře zapracujeme do směsi.(směs nesmí být horká, aby se vejce po přidání nesrazilo).
Do další mísy vsypeme mouku, kakao a droždí, promícháme, vlijeme teplou mléčnou směs a začneme zpracovávat těsto. Když se tšsto už měné lepí, je dobré ho začít zpracovávat přímo na pracovní ploše a pořádně ho prohníst.
Zbývá ještě nasekat čokoládu, přičemž nejdříve si odlomíme 12 ks, které budeme vkládat do středu bochánku a zbytek nasekáme na malinké kousíčky. Do těsta tedy přidáme sušené rozinky/brusinky a čokoládu a zapracováváme dokud se čokoláda teplem nezačne rozpouštět a dokud těsto nebude dost prohnětené.
Zpracované těsto přendáme do mísy, podsypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně hodinu.
Po vykynutí znova těsto propracujeme a udělám z něj rovnoměrný váleček, který rozřízneme na polovinu - každou polovinu na polovinu - takže máme 4 hromádky - a každou hromádku na třetiny - takže dostaneme 12 ks stejných hromádek.
Do každého vložíme kus čokolády a vytvoříme kuličky, které vyskládáme na plech.
Na plechu necháme kynout dalších 45 minut a v mezičase si necháme rozehřát troubu na 180°C.
Než půjdou bochánky do trouby, smícháme si v hrníčku cca 2 lžíce mouky a vodu, aby nám vznikla hustší směs jako bývá na palačinky, nalijeme do pytlíku, ustřihneme růžek (pokud nemáme zdobičku) a přelijeme vykynuté bochánky podélně a napříč, aby vnikly kříže.
Vložíme do trouhy a pečeme cca 25 minut dozlatova.
Ve finále si necháme rozehřát med v kastrůlku a potřeme všechny teplé bochánky poctivě medem.
Podáváme je ještě lehce teplé, s rozteklou čokoládou uprostřed, jelikož tak jsou nejlepší.
Tipy pro laužníky:
- Já jsem dělala recept z poloviční dávky, takže mi vyšlo 6 ks bochánků, ale ocenila bych je o něco menší, jelikož mi dost vykynuly. Pokud to chcete mít jako chuťovku, doporučuji je udělat malinko menší, aby se to lépe jedlo. (a mohli jse si jich dát více :) )
- Pozor si dejte na to "palačinkové těsto" k polití bochánků - mělo by být husté, jelikož jak můžete vidět z obrázků, mně zteklo víc, než bych chtěla. Mělo by být spíše pevné, neztékat a držet rovnou linku.
- Já jsem použila 85% čokoládu, ale myslím, že úplně vystačí kolem 70%, hlavně pokud to budou jíst děti, jelikož už byla docela dost hořká.
- Až bochánky vystydnou, nebo další dny, můžete si je rozpéct/ohřát znova, nebo také naplnit, namazat, chová se to trošku podobně jako vánočka, takže určitě oceníte máslo, med, marmeládu a jiné vychytávky pro mlsné jazýčky.
- Chlebová mouka je použita v receptu proto, protože má hrubší strukturu a obsahuje víc proteinu a je vhodnější pro kynutá těsta, jelikož jim dává tu správnou elasticitu a pružnost.
- A jako poslední tip-inspiraci mám pro Vás ještě nápad na "sladký hamburger", který má v základu čokoládovou houstičku, na kterou by se tento recept dal taky použít.
Recept nás sice bude stát více času, ale výsledek myslím stojí za to.
PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ A VESELÉ VELIKONOCE!
Užijte si je a odpočívejte :)
Klára a tým Fresh Cook
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
Jamie Oliver nádoba na sušenky
Jamie Oliver nádoba na cukr
další fotografie: