Chléb ve vajíčku s jahodami /Klára a Jamie Oliver
Přidáno: 12. 2. 2019 16:45:00 Počet shlédnutí: 2180
12 Únor 2019
Jako každý rok, je tady Valentýn. Svátek, který polovina lidí miluje a slaví, druhá polovina nenávidí a ignoruje. Lidé si mají projevovat náklanost a těšit se z maličkostí a pozorností během celého roku, ale nevidím nic špatného na tom, když si zamilovaná dvojice zajde na hezkou večeři a mají se prostě dobře a tráví spolu čas. Je hezké dostat květiny a vidět, že se ten druhý snaží a stará, ale pokud to někdo dělá vyloženě jen v tento den, aby splnil povinnost, protože je to zrovna v kalendáři, je to nesmysl. Ale pokud jste romantické duše, věřím, že 14. to bude jen jedna z mnoha večeří toho roku, co Vás společně čeká..
Ať už jej slavíte nebo ne, já mám ráda každý důvod, kdy si můžu dát něco dobrého na zub a tento den je vyloženě o zamilovanosti, která je spojovaná se sladkostmi. Takže si můžeme vyrobit zaslouženě něco chutného pro naše mlsné jazýčky.
Samozřejmě je to recept, kterým můžete potěšit sebe i všechny členy rodiny během celého roku.
Ale musím Vám říct, když jsem jej viděla poprvé, trochu jsem se zarazila, jelikož z domova jsem zvyklá jen na slanou variantu, kdy máte starší chleba, chcete vyrobit rychlou večeři, obalíte ho v rozšlehaném vajíčku a posolíte a sníte.. klasika. U nás na Moravě (odkud pocházím) se tomu říká topinka - ve vajíčku, ale jinde jsou zvyklí používat výraz Smaženka nebo chléb ve vajíčku (jelikož název topinka znamená většinou jen osmažený chléb bez vejce), že?
Ale ta Morava je prostě jiná :)
Proto jsem nejdřív nemohla pochopit, jak může chutnat tato smaženka na sladko..no řeknu Vám, už jen ze zajímavosti jsem to musela zkusit, a upřímně nevím, proč mě to nenapadlo dřív.
Možná Vám to přijde normální a znáte to, ale já to prostě neznala a byla to chyba!
Recet jsem našla na Jamieho webových stránkách.
Na smaženky budeme potřebovat:
- starší chléb na plátky - 2 silnější kusy
- vejce - 2 ks
- mléko - 2 lžíce
- sůl, pepř (minimálně)
- olej na smažení
- moučkový cukr
- jogurt/mascarpone/tvaroh/smetana
- čerstvé ovoce
- máta
Myslím, že tady postup nemusíme moc popisovat, tohle všichni známe, ale alespoň ve zkratce.
Vajíčka si rozšleháme, lehce osolíme a opepříme a přidáme trochu mléka na zjemnění.
Chléb obalíme ve vajíčku a osmažíme klasicky na oleji dozlatova z obou stran. Nakonec necháme okapat na papírové utěrce (a pocukrujeme moučkovým cukrem).
V misce si můžeme smíchat mascarpone/tvaroh nebo stačí i hustější jogurt s - cukrem, javorovým sirupem, medem - čímkoliv co máte rádi, popřípadě ani nemusíte sladit, jelikož ovoce je někdy dost sladké a servírujeme společně s topinkou.
Ovoce si můžeme nakrájet na větši kusy, popřípadě na plátky a vyskládat je na topinku na vrstvu krému..
Záleží jen na Vás, jak moc sladíte, a co preferujete.
Tipy pro labužníky:
- Topinku můžete vykrojit do tvaru srdce a nazdobit pro tuto příležitost
- Do krému přidejte trošku vanilkové esence nebo vanilkového prášku/zrníčka z lusku.
- Do krému můžete rozmačkat ovoce a dodat mu tak přirozené sladkosti.
- Jahody jsou tady velmi dobré, ale věřím, že borůvky i maliny dodají zase jiný rozměr.
Já jsem si moc pochutnala a věřím, že i Vám vykouzlí tahle dobrota úsměv na tváři.
Nebude to Vaše Valentýsnká snídaně?
Dobrou chuť a užijte si romatický večer :) Klára a tým Fresh Cook
TIPY NA NÁKUP NA NAŠEM E-SHOPU:
Jamie Oliver set skleniček na víno, 4x55cl
Cole & Mason keramické servírovací misky a prkénko