Božský hummus
Přidáno: 28. 6. 2017 20:00:00 Počet shlédnutí: 6774
28 Červen 2017
Za rohem jsou prázdniny a doba dovolených. S létem přichází i horko a chuť na něco opravdu lehkého, dobrého a nejlépe zdravého. A tak sem se rozhodla Vám poukázat na jeden pokrm jehož příprava nezabere moc času a navíc se velmi hodí k těmto letním dnům a skvěle tím pohostíte i nečekanou návštěvu. Hummus, slovo né-úplně dobře znějící, v Česku používané spíše jako nadávka než pokrm.. ale nenechejte se odradit, za tímto názvem se skrývá něco fenomenálního a ještě navíc zdravého, co více si přát. Hodně z Vás hummus určitě zná a kdo dosud neochutnal, neví, o co přichází.
Neznám nikoho, koho by neoslovil, navíc je jednoduchý, rychlý a dokonalý.
Připomeňme si, co to vlastně hummus je.
Hummus je luštěninová pomazánka z cizrny (římského hrachu), která má původ v krajinách středního východu, kde je nejen oblíbený, ale dá se říct, že je zde národním jídlem a narazíte na něj na každém rohu. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a tělu prospěšných látek včetně vlákniny, takže nemusíte mít výčitky při jeho konzumaci. Spíš naopak!
O cizrně jsme si už říkali v jednom z minulých článků a to vše samozřejmě platí i pro hummus, jelikož cizrna tvoří většinu směsi!
A proč tento název? Protože je odvozený z arabského slova himmas, což znamená cizrna. (jak překvapující, že :) )
Hummus se může podávat jako pomazánka na pečivu či pitta chlebu, jako dip nebo jako příloha. Ano i to je možné, dokonce znám jedince, kteří ho vyjídají lžící ve velkém jen tak samotný, jelikož je táák dobrý.
Cizrnovou pomazánku si samozřejme už můžete koupit snad ve všech obchodech, ale chutí se trochu liší. Záleží na výrobci. Pokud však máte chuť vyrobit si vlastní, můžete se inspirovat (mým a) Jamieho receptem, který jsem pro Vás připravila.
Jamie samozřejmě propaguje hummus ve svém projektu "Jamie's Food Revolution" i knize "Every Day Superfood".
Na hummus budeme potřebovat:
Základní varianta:
- cizrna - 1 plechovka
- tahini (sezamová pasta) - 1 lžíce
- římský kmín - mletý
- česnek - 1 stroužek
- olivový olej - 1 lžička
- šťáva z citrónu
- lák z cizrny
- hrubozrná sůl
- pepř
Volitelné ingredience:
- koriandr - lístky
- bílý jogurt - 1 lžíce
- uzená paprika
- tamari omáčka - 1 lžička
Plechovku cizrny si slijeme, ale lák si necháme stranou.
V podstatě všechny ingredience vložíme do mixéru a rozmixujeme.
Takže vsypeme zrnka cizrny, přidáme olivový olej, trochu láku z cizrny, tahini, česnek, římský kmín, sůl, pepř (a volitelné ingredience - uzenou papriku, koriandr, jogurt, tamari omáčku) a zalijeme citrónovou šťávou. Vše rozmixujeme dohladka a dochutíme dle potřeby.
Tipy pro labužníky:
- Do hummusu lze přidávat mnoho dalších chutí. Nemusíte zůstávat jen u čisté varianty. Hummus je výborný především se sušenými rajčaty nebo olivami.
- Naopak lze ve stylu této pomazánky vyrobit "hummus" z červené řepy, červené čočky, avokáda i jiných.
- Pokud máte rádi hrubší konzistenci s kousky cizrny, nemixujte pomazánku úplně dohladka.
- Zároveň si odložte pár kuliček na dozdobení popřípadě vmíchání do rozmixované pomazánky.
- Tahini je klasická přísada do hummusu, ale pokud ji doma nemáte, nezoufejte. Dá se to zvládnout i bez toho. Směs nebude tak kompaktní, ale pomazánka vznikne.
- Pokud se Vám zdá pomazánka hustá, přilijte lák z cizrny.
- Tamari omáčku vůbec nemusíte brát v potaz, já ji tam jednou zkusila dát a pokračuju v tom do teď. Chuť to nijak zvlášť neovlivní, takže záleží jen na Vás.
Ať vyzkoušíte jakoukoliv variantu, myslím, že nebudete litovat, jelikož hummus je prostě hummus a ten bude výborný vždy a bez výjimek!
Prostě láska na celý život, to je HUMMUS.
Klára a tým Fresh Cook
Autor článku: Klára Čurdová, 6/2017
Na fotografiie bylo použito prkénko z aktového dřeva, zkoukněte tyto krásné výrobky Jamie Oliver akátové dřevo:
Jamie Oliver prénko z akátového dřeva (malé, střední a velké)
Jamie Oliver mlýnky na sůl a pepř z aktového dřeva
Jamie Oliver držák na kuchařku / tablet